India chce využiť spory medzi USA a Čínou

India je presvedčená, že obchodný spor medzi USA a Čínou, ktoré proti sebe zaviedli mnohomiliardové clá, jej poskytuje príležitosť na zvýšenie svojho vývozu do týchto dvoch krajín.

05.01.2019 13:36
debata (2)

A to najmä produktov, v ktorých je India konkurencieschopná. Uvádza sa v správe, ktorú pre parlament vypracovalo indické ministerstvo obchodu.

A hoci podľa vlády v Naí Dillí obchodná vojna medzi USA a Čínou bude mať pravdepodobne „vplyv na export aj import iných krajín, vrátane Indie, môže tiež spôsobiť posun v ich dvojstranných obchodných modeloch a zmenu toku komodít z a do iných krajín“.

India na rôznych svetových fórach podporuje medzinárodný systém založený na pravidlách slobodného a spravodlivého obchodu. USA a Čína patria medzi najväčších obchodných partnerov Indie. S Čínou pritom vykazuje deficit obchodnej bilancie. Obe krajiny sa vlani dohodli na raste obchodnej výmeny vyváženým a udržateľným spôsobom.

India hľadá prístup na trhy po celom svete pre svoje poľnohospodárske výrobky, krmivo pre zvieratá, olejnaté semená a ďalšie produkty.

Dôvodom jej obrovského obchodného deficitu s Čínou je dovoz technológií zariadení pre rýchlo sa rozvíjajúce odvetvia, ako sú telekomunikácie a energetika, zatiaľ čo India do Číny vyváža len tzv. primárne produkty a polotovary.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #India #obchodná vojna