Kríza a sankcie tlačia na iránsky rial. Centrálna banka chce škrtnúť štyri nuly

Iránska centrálna banka navrhla škrtnúť štyri nuly z domácej meny rial. Informovala o tom v nedeľu štátna agentúra IRNA.

06.01.2019 19:09
debata (26)

Iránska centrálna banka navrhla škrtnúť štyri nuly z domácej meny rial Iránska mena výrazne klesla v dôsledku ekonomickej krízy, ktorú ešte prehĺbili americké sankcie.

„Centrálna banka predložila v sobotu vláde návrh zákona na odstránenie štyroch núl z národnej meny a dúfam, že túto záležitosť bude možné uzavrieť čo najskôr,“ citovala IRNA guvernéra centrálnej banky Abdula Násira Himmata.

Návrhy na odstránenie štyroch núl z iránskej meny sa objavovali už od roku 2008, ale nadobudli väčšiu silu po tom, ako rial v roku 2018 stratil viac ako 60 % zo svojej hodnoty. Nepomohla mu ani nedávna ozdravná kúra pod taktovkou centrálnej banky, čo bolo v rozpore s americkými sankciami.

V nedeľu dosiahol rial na neoficiálnom, čiernom trhu kurz zhruba 110 000 rialov za dolár.

Americký prezident Donald Trump minulý rok odstúpil od jadrovej dohody s Teheránom a znova zaviedol sankcie proti Iránu. Washington sľúbil, že bude vyvíjať maximálny tlak na iránske hospodárstvo, aby donútil Teherán prijať prísnejšie limity na svoje jadrové a raketové programy. Irán to odmietol.

Vlaňajšie oslabenie rialu negatívne ovplyvnilo zahraničný obchod a podporilo infláciu, ktorá v novembri dosiahla takmer 40 %. Slabá mena a stúpajúca inflácia sú tiež dôvodom sporadických protestov od konca roku 2017.

Ak návrh centrálnej banky vláda odsúhlasí, musí ho ešte schváliť parlament a tiež duchovní hodnostári, ktorí môžu legislatívu vetovať.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #rial