Maloobchodné tržby rýchlo rástli aj v novembri

Rast tržieb v maloobchode na Slovensku pokračoval aj v novembri minulého roka. Hoci oproti októbru dynamika medziročného rastu spomalila o 0,6 percentuálneho bodu na 5,4 %, stále išlo o druhý najrýchlejší rast tržieb v maloobchode v roku 2018.

07.01.2019 11:00
debata (2)

Medzimesačne tržby v maloobchode stúpli v novembri oproti októbru o 0,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Najvýznamnejší medziročný rast v rámci maloobchodu pritom v novembri zaznamenal maloobchod ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 14,4 %, maloobchod mimo predajní, stánkov a trhov o 20,8 % a maloobchod s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 12,1 %. Naopak klesli najmä tržby v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 2,5 %.

Tržby boli v novembri medziročne vyššie aj v ostatných segmentoch vnútorného obchodu. Vo veľkoobchode sa oproti novembru 2017 zvýšili o 11,5 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 4,9 %, v ubytovaní o 3,5 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 4,3 %. Medzimesačne v novembri oproti októbru rástli tržby v ubytovaní o 2,4 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 2 %, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 1,3 % a vo veľkoobchode o 0,2 %.

Za celých jedenásť mesiacov od januára do konca novembra minulého roka tak tržby v maloobchode medziročne stúpli o 4 %. Vo veľkoobchode boli vyššie o 8,3 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 5,8 %, v ubytovaní o 10,7 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 6,6 %.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod