Slovensko v robotizácii prekonáva Čechov, Maďarov aj Poliakov

Česká republika je v robotizácii pracovnej sily nad svetovým priemerom, zaostáva ale napríklad za Slovenskom.

08.01.2019 11:54 , aktualizované: 12:10
debata (23)

V Česku pripadá na 10 000 zamestnancov 101 robotov, zatiaľ čo svetový priemer je 74. Na Slovensku je pomer o tretinu vyšší ako v Česku (135 robotov). Podľa štúdie HSBC, ktorú v utorok získala ČTK, bude Česko do budúcna potrebovať väčšie využitie robotov pre úbytok populácie v pracovnom veku. Slovensko je tiež ohrozené úbytkom ľudí v produktívnom veku. Najvyššiu mieru automatizácie vo výrobnom sektore má Južná Kórea so 631 robotmi na 10 000 zamestnan­cov.

Štúdia „Svet v roku 2030“ predpovedá ekonomický vývoj v 75 krajinách sveta pre najbližších 11 rokov.

„Aby mohlo dôjsť k zreteľnému zvýšeniu svetového HDP, musí priemyselný posun viesť práve cestou robotizácie a zvýšenej automatizácie. V súčasnej dobe čelíme úbytku pracovnej populácie a zároveň nízkym investíciám do automatizácie, čo zapríčiní, že sa jednotlivé štáty ocitnú v situácii, kedy bude ich produkcia klesať. A to Českej republike s predpokladaným poklesom počtu obyvateľov na 10,5 milióna v roku 2030 hrozí,“ uviedol generálny riaditeľ HSBC Bank Česká republika Richard Keer.

Česko je na tom v robotizácii lepšie ako napríklad Maďarsko alebo Poľsko, rast počtu robotov ale nie je dostatočne rýchly, uvádza HSBC. Podľa údajov Medzinárodnej federácie robotiky narástol medzi rokmi 2010 a 2015 počet novo inštalovaných robotov v Českej republike o 40 percent, avšak podľa tohtoročného výskumu agentúry Ipsos napriek tomu takmer tretina zo stovky opýtaných českých firiem musela v roku 2017 odmietať objednávky pre nedostatok pracovných síl a jedna štvrtina vyjadrila potrebu urýchliť plány automatizácie výroby.

Najvyššiu mieru automatizácie vo výrobnom sektore má Južná Kórea s 631 robotmi na 10 000 zamestnan­cov, teda šesťkrát viac ako v Česku. HSBC tejto krajine predikuje do roku 2030 približne 30-percentný nárast HDP, pokles populácie v produktívnom veku tam pritom klesne do roku 2030 o desatinu. Na druhom mieste v robotizáciu je Singapur s 500 robotmi na 10 000 zamestnan­cov, tretie Nemecko ich má okolo 300.

Vyšší rastový potenciál a schopnosť konkurovať rozvinutým trhom predpovedá HSBC skôr chudobnejším krajinám s vysokou mierou rastu populácie. Medzi tieto krajiny sa radí najmä Čína, India, Bangladéš, Filipíny, Pakistan, Vietnam a Malajzia.

VIDEO: O robotizácii hovorili pre TV Pravda vlani v novembri Marek Havrda, Strategy Advisor spoločnosti GoodAI a Mária Bieliková, dekanka fakulty informatiky a informačných technológií STU v Bratislave a zároveň členka expertnej skupiny Európskej komisie zameranej na podporu vývoja umelej inteligencie. Obaja vystúpili na medzinárodnom kongrese ITAPA.

Video
23 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #V4 #robotizácia