Vratky za plyn sú stále v hre, ak budú ceny ďalej rásť

Štát nevylučuje za rok 2019 u energií tzv. vratky pre citlivé skupiny obyvateľov, aby tým zmiernil ich rastúce ceny.

08.01.2019 15:27
debata (4)

Uviedol to pre TASR šéf Ministerstva hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD). Zvýšenie cien energií Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) koncom minulého roka na rok 2019 oznámil na úrovniach 5 až 6 %.

„Zvýšenie cien určite zasiahne citlivé domácnosti, a preto hľadáme spôsob, ak bude cena energií na svetových trhoch naďalej rásť a ÚRSO nebude vedieť nezvýšiť cenu. Hľadáme preto spôsob, ako kompenzovať domácnostiam nápor na ich peňaženky. Budeme sa snažiť nájsť nejaký mechanizmus. Nevylučujem, že to budú aj tie tzv. vratky,“ priblížil Žiga.

Zdôraznil, že štát má už historickú skúsenosť s tzv. plynovými vratkami, ktoré sa vyplácali začiatkom roku 2016. „Bude to niečo podobné. Tým, že s nimi už nejakú historickú skúsenosť máme, tak asi využijeme mechanizmus, ktorý bol v minulosti. Nemal som pocit, že boli pri ňom nejaké komplikácie. Ak teda budú ceny plynu rásť takým tempom, akým rástli za posledné dva roky, asi k tomuto opatreniu pristúpime. Ešte tam však nie sme,“ dodal minister hospodárstva SR.

Expremiér Robert Fico (Smer-SD) 27. januára 2016 spolu s vtedajším ministrom hospodárstva SR Vazilom Hudákom (nominant Smeru-SD) osobne na bratislavskej hlavnej pošte podal prvé listové zásielky s tzv. vratkami za plyn, ktoré sa prostredníctvom Slovenskej pošty distribuovali do domácností.

Poštovné na listy za plynové vratky podľa Ficových slov stáli približne 1 milión eur. Štátny rozpočet teda vynaložil na plynové vratky asi 48 miliónov eur, keďže na vyplatenie samotných vratiek malo ísť približne 47 miliónov eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #vratky za plyn