Európu spojí s Latinskou Amerikou podmorský optický kábel

Európska komisia v utorok informovala o projekte výstavby podmorského kábla s optickými vláknami, ktorý cez Atlantický oceán spojí Latinskú Ameriku s Európou. Exekutíva EÚ spresnila, že dohoda o výstavbe "digitálnej diaľnice" je už v platnosti.

09.01.2019 08:45
debata (1)

Nový transatlantický optický kábel má byť pripravený na použitie už v roku 2020 a fyzicky bude prepájať Portugalsko s Brazíliou. Jeho cieľom je poskytnúť vysokú širokopásmovú konektivitu a podporiť rozvoj obchodnej, vedeckej a kultúrnej výmeny medzi oboma kontinentmi. Kábel bude podporovať aj ďalšiu prepojenosť medzi jednotlivými krajinami Latinskej Ameriky.

Hlavným účastníkom projektu je konzorcium BELLA (skratka pre názov Budovanie európskeho spojenia s Latinskou Amerikou). Konzorcium je založené na medzinárodnom partnerstve výskumných a vzdelávacích sietí, ktorého hlavným investorom je Európska komisia s príspevkom vo výške približne 26,5 miliónov eur. EK tieto financie použije z programov Horizont 2020, Copernicus a cez nástroj regionálnej rozvojovej spolupráce.

Štyria členovia eurokomisie – komisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica, komisárka pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky Elžbieta Bieňkowská, komisár pre výskum, vedu a inovácie Carlos Moedas a komisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Marija Gabrielová – v spoločnom vyhlásení pre médiá zdôraznili, že Latinská Amerika a Európa ešte nikdy neboli tak úzko prepojené, ako majú byť cez optický kábel.

„Tento medzikontinentálny podmorský kábel sa stáva skutočnosťou. Nová digitálna diaľnica podporí inovácie na zlepšenie služieb pozorovania Zeme, znamená krok vpred pri vytváraní spoločnej európsko-latinskoamerickej výskumnej oblasti, rieši digitálnu priepasť Latinskej Ameriky s Európou a vytvára potenciál pre ešte väčšiu spoluprácu v nadchádzajúcich rokoch,“ uvádza sa v ich spoločnom vyhlásení.

Podľa stanoviska EK tento projekt odráža aj záväzok Únie spolupracovať s Latinskou Amerikou na implementácii Agendy 2030 a má uľahčiť vzájomnú spoluprácu v oblastiach ako sú technológie cloud computingu, telemedicíny, podnikania, výskumu a vzdelávania.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #IT #Latinská Amerika #optický kábel