Opozícia poslala osobitný odvod na ústavný súd, považuje ho za diskriminačný

Skupina opozičných poslancov z SaS, OĽaNO a Sme rodina v stredu podala návrh na preskúmanie ústavnosti zákona, ktorým sa zaviedol osobitný odvod pre obchodné reťazce.

09.01.2019 12:03
debata (11)

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je presvedčená, že vládna koalícia napriek mnohým upozorneniam presadila do oblasti predaja potravín diskriminačné a nejednoznačné pravidlá, ktoré narušujú hospodársku súťaž medzi podnikateľskými subjektmi a ochranu vlastníckych práv. Informovala o tom v stredu strana SaS v tlačovej správe.

„Nelegitímne a neodôvodniteľné pohnútky koaličných poslancov na schválenie tohto zákona neboli dostatočne zdôvodnené. Rovnako nelegitímne sú aj ciele, ktoré ním sledujú,“ uviedla podpredsedníčka SaS a predsedníčka hospodárskeho výboru NR SR Jana Kiššová. Tí, ktorí tento absurdný zákon vymysleli, ako aj tí, ktorí ho následne schválili, si podľa Kiššovej nedali ani toľko námahy, aby detailne a jednoznačne uzákonili pravidlá, podľa ktorých budú štátne orgány výnos z osobitného odvodu využívať na podporu domácej výroby potravín a poľnohospodárskych surovín. Zákon navyše zdraží potraviny. „Vidina netransparentného prerozdeľovania peňazí zavážila natoľko, že SNS nehľadí na slovenských občanov a týmto zákonom im historicky najviac zdražuje potraviny,“ povedal poslanec NR SR za SaS Radoslav Pavelka.

Výsledkom týchto legislatívnych chýb je podľa tímlíderky SaS pre pôdohospodárstvo Jarmily Halgašovej norma, ktorá sa vo verejnosti oprávnene považuje za daň na potraviny a ktorá v niekoľkých bodoch porušuje nielen Ústavu Slovenskej republiky, ale aj európske právo. „Konkrétne, že je v rozpore s atribútmi právneho štátu,“ doplnila Halgašová. SaS preto očakáva, že Ústavný súd SR vyhovie požiadavke opozičných politikov a pozastaví účinnosť zákona o osobitnom odvode pre obchodné reťazce do času, kým o jeho ústavnosti, respektíve neústavnosti, meritórne rozhodne.

Liberáli taktiež očakávajú od Európskej komisie, že v krátkom čase prijme patričné opatrenia, ktorými zabráni uplatňovaniu tohto zákona na Slovensku. Rovnako, ako to už urobila v prípade Maďarska a Poľska.

VIDEO: Predseda Mostu – Híd Béla Bugár: Neverte reťazcom, zachovajú sa pri cenách falošne. Poslanec Zsolt Simon tvrdí, že nový odvod pocítia na cenách potravín najmä chudobnejší ľudia. Pozrite si video TV Pravda, ako to videli politici pri schvaľovaní zákona.

Video
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #opozícia #reťazce #osobitný odvod