USA môžu stratiť najvyšší rating

Ratingová agentúra Fitch varovala, že počas tohto roka by mohla pristúpiť k zníženiu ratingu USA, ktorý je v súčasnosti na najvyššej úrovni AAA. Všetko bude závisieť od toho, či čiastočná odstávka federálnych úradov ovplyvní dlhový strop a schvaľovanie rozpočtu.

09.01.2019 13:55
debata (11)

Ako povedal James McCormack z agentúry Fitch, v prípade takého vývoja bude agentúra musieť začať zvažovať, či „je to v súlade so špičkovým ratingom krajiny na úrovni AAA“. Dodal, že „z pohľadu ratingu je hlavným problémom dlhový strop“.

Odstávka zhruba štvrtiny federálnych úradov v USA pokračuje tretím týždňom. Takzvaný shutdown trvá od 22. decembra a dotýka sa viacerých inštitúcií vrátane ministerstiev zahraničných vecí, spravodlivosti či financií. Dôvodom je spor medzi prezidentom Donaldom Trumpom a demokratmi, ktorí od januára ovládli Snemovňu reprezentantov, v oblasti financovania Trumpom presadzovanej bariéry na hraniciach s Mexikom. Jej výstavba patrila k Trumpovým hlavným sľubom v prezidentskej kampani, demokrati však akúkoľvek bariéru na hraniciach odmietajú.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #USA