NDS: Zhotoviteľ tunela Višňové nemá právo prerušiť práce

Zhotoviteľ úseku D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná skala je stále povinný pokračovať vo výstavbe diaľnice, nemá právo prerušiť práce a plne zodpovedá za jej dokončenie. TASR o tom informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Michaela Michalová s tým, že vo štvrtok na stavbe pracovalo 50 ľudí.

10.01.2019 17:21
debata (15)

Kapacity, ktoré zhotoviteľ na stavbe nasadil od začiatku tohto roka, sú podľa NDS nedostatočné. „Na stavbe tohto typu by malo pracovať 400 až 500 ľudí, v prípade potreby akcelerácie prác 600 až 800 ľudí. Dnes, 10. januára, na stavbe pracuje 50 pracovníkov, v stredu 9. januára to bolo 36 pracovníkov a v utorok 8. januára na stavbe pracovalo 31 ľudí,“ priblížila NDS, podľa ktorej zhotoviteľ realizuje práce na tuneli a križovatke Lietavská Lúčka, na iných stavebných objektoch sa však nepracuje. Z dôvodu meškania diaľničná spoločnosť opakovane vyzýva zhotoviteľa na zvýšenie kapacít.

Poslanec Národnej rady (NR) SR za hnutie OĽaNO Ján Marosz upozornil, že ak zhotoviteľ zo stavby odíde, jej dokončenie sa posunie minimálne o ďalšie tri roky. „Už teraz je meškanie viac ako rok. Tým pádom odhadujeme, že tunel Višňové táto vláda nedokončí a motoristom nebude slúžiť skôr ako v roku 2024,“ očakáva Marosz.

NDS deklaruje, že už viac ako rok dostáva od jednotlivých subdodávateľov zhotoviteľa opakované upozornenia, že im zhotoviteľ neuhrádza platby za nimi vykonané práce na projekte, a preto existuje riziko zastavenia prác z ich strany. „NDS však nemá právo vstupovať do pracovno-právnych vzťahov zhotoviteľa ani do obchodných vzťahov zhotoviteľa s jeho podzhotoviteľmi. Zdôrazňujeme, že naša spoločnosť riadne uhrádza všetky platby, ktoré sú splatné v zmysle zmluvy o dielo, a to v lehote ich splatnosti,“ podotýka NDS.

..... VIDEO: Štát hľadá východisko zo zamotanej situácie výstavby tohto dôležitého úseku pri Žiline. O možných riešeniach problému hovorí minister Érsek.

Video
Minister Érsek o možných riešeniach problémoch s výstavbou úseku D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala.

Míľnik číslo dva, ktorým bolo prerazenie tunela, meškal podľa diaľničnej spoločnosti necelých deväť mesiacov. Do dnešného dňa si tak NDS za nesplnenie tohto míľnika uplatnila voči zhotoviteľovi dva nároky v celkovej výške 6.147.000 eur.

Diaľničná spoločnosť predpokladá, že zhotoviteľ nestihne ani tretí míľnik, ktorým je sekundárne ostenie tunela a cementobetónového krytu vozovky, a to ani v náhradných lehotách stanovených v zmluve o dielo. Tento míľnik skontroloval stavebný dozor 28. decembra 2018. „Stavebný dozor konštatoval, že nedošlo k dokončeniu sekundárneho ostenia a cementobetónového krytu vozovky v južnej ani severnej tunelovej rúre,“ informovala NDS. Spoločnosť zároveň zdôraznila, že postupuje dôsledne podľa zmluvy o dielo a je pripravená využiť všetky sankcie a pokuty, ktoré zmluva umožňuje.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #D1 #diaľnice #NDS #tunel Višňové