Počítače sa predávajú stále horšie, už siedmy rok za sebou

Celosvetové dodávky osobných počítačov sa v minulom roku znížili o 1,3 percenta na 259,4 milióna prístrojov. Vykázali tak už siedmy celoročný pokles za sebou.

12.01.2019 09:33
debata (118)

Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré na svojich internetových stránkach zverejnila výskumná spoločnosť Gartner.

V samotnom štvrtom štvrťroku dodávky medziročne klesli o 4,3 percenta na 68,6 milióna prístrojov. V druhom i treťom štvrťroku pritom dodávky rástli, upozornila firma Gartner.

„Politická a ekonomická neistota v niektorých krajinách podkopala dopyt,“ uviedla analytička Mikako Kitagawaová zo spoločnosti Gartner. Dodala, že neistota zavládla aj medzi niektorými kupcami v Spojených štátoch, napríklad medzi malými a strednými podnikmi. Za celosvetovým poklesom dodávok počítačov však vlani podľa nej bol predovšetkým slabý dopyt zo strany spotrebiteľov.

Jednotkou na svetovom trhu s osobnými počítačmi sa vlani stala čínska spoločnosť Lenovo, ktorá podľa Gartneru zvýšila odbyt o takmer sedem percent na 58,5 milióna prístrojov. Predstihla tak amerického konkurenta HP, ktorého odbyt stúpol iba o dve percentá na 56,3 milióna prístrojov. Tretie miesto obsadila spoločnosť Dell nasledovaná firmou Apple.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #počítače #HP #Lenovo #Dell