Nemecké firmy volajú po novej 'Ostpolitike'. Chcú lepšie vzťahy s Ruskom

Nemeckí priemyselníci svoju vládu žiadajú, aby zlepšila vzťahy s Ruskom. Priali by si obnovenie každoročných stretnutí EÚ-Rusko na najvyššej úrovni a znovuzavedenie nemecko-ruských vládnych konzultácií, ktoré sú pozastavené od roku 2014, keď Moskva anektovala Krym a rozmiestnila svoje vojenské jednotky na východe Ukrajiny.

12.01.2019 12:05
debata (329)

Z dokumentu, ktorý firmy mesiaca konzultovali aj s ministerstvami v Berlíne, cituje na svojom webe týždenník Der Spiegel.

Text spísaný hospodársku lobistickú skupinou Ostausschuss volá po novej „Ostpolitike“ a odkazuje na podobnú požiadavku nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa ktorého k nemu inšpirovalo „nebezpečné mlčanie medzi Washingtonom a Moskvou“.

Predstavitelia nemeckého hospodárstva by si priali užšiu spoluprácu s Ruskom v 15 oblastiach, medzi ktorými figuruje digitalizácia, podpora stredných podnikov alebo energetická politika.

„Cieľom tejto spolupráce je prekonať rozšírený spôsob myslenia, kedy výhoda jedného predstavuje ujmu druhého a naopak, a vybudovať novú dôveru,“ píše sa v dokumente.

Kapitáni nemeckého priemyslu chcú tiež vznik „spoločného hospodárskeho priestoru“ medzi Európskou úniou a eurázijskou hospodárskou úniou, ktorú politicky a hospodársky ovláda Rusko.

Nástrojom intenzívnejšej výmeny medzi nemeckou a ruskou spoločnosťou by podľa priemyselníkov mohlo byť napríklad odstránenie vízovej povinnosti – keď už nie pre všetkých, teda aspoň pre mladých Rusov pod 25 rokov.

Kritika ruskej zahraničnej politiky v dokumente zaznieva len zastrene, anexia Krymu alebo údajné pokusy Moskvy ovplyvniť voľby v Spojených štátoch spomenuté nie sú. V samom závere sa len uvádza, že priestor na zlepšenie vzťahov je podmienený spoluprácou Moskvy.

Nedávno sa na berlínsku vládu obrátil prostredníctvom podobného dokumentu aj Zväz nemeckých priemyselníkov (BDI). Ten žiadal tvrdší postup voči Číne.

329 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Nemecko #Rusko