Raši chce po brexite priviesť Slovákov domov

Vláda v súčinnosti s veľkými firmami sa pokúsi o návrat slovenských zamestnancov v oblasti informačných technológií, ktorí pracujú v Británii. Súvisí to s nedostatkom takýchto expertov na Slovensku, ktorých chýba už okolo 10-tisíc, a s obavami, čo bude po brexite. O zámere informovali podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši a viceprezident IT Asociácie Slovenskej republiky Mário Lelovský.

14.01.2019 12:09 , aktualizované: 17:10
richard raši Foto: ,
Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši.
debata (26)

Už na budúci týždeň sa v Londýne uskutoční stretnutie s možnými záujemcami. „Zatiaľ sa ich prihlásilo 123,“ povedal Raši. Zdôraznil, že s ním poletia topmanažéri IT spoločností. „Účastníci sa s nimi môžu porozprávať už o konkrétnych ponukách, výške platu a rôznych benefitoch,“ osvetlil Lelovský.

Raši ozrejmil, že mnohí Slováci v Británii žijú v neistote: „Ide najmä o tých, čo tam pracujú menej ako päť rokov a netušia, aké budú mať postavenie po brexite.“ Uznal, že v britských firmách si zarobia veľmi dobre, ale poukázal na mínusy: „Veľa z nich robí v Londýne, kde sú vysoké životné náklady, čo zvlášť platí o bývaní. Zároveň sú odlúčení od príbuzných na Slovensku.“ Vicepremiér podotkol, že bude považovať za úspech, keď sa v prvej fáze rozhodne vrátiť domov niekoľko desiatok slovenských špecialistov.

Lelovský podčiarkol, že na Slovensku je veľký záujem o týchto odborníkov: „Perfektne ovládajú angličtinu. Sú zvyknutí pracovať na zmeny, čo je ich výhoda, lebo u nás sa často ťažko hľadajú ľudia ochotní takto robiť.“

Doplnil, že IT spoločnosti chcú čo najviac vyjsť v ústrety záujemcom. „Nielen výškou mzdy či benefitmi, platí to napríklad aj v súvislosti s ich prípadným zaškolením.“

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #firmy #richard raši #Brexit