SaS označila Matečnú za pravú ruku temných kleptokratických záujmov

Šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS), má spôsobom vlastným Slovenskej národnej strane (SNS) trestuhodný pomer k verejným peniazom. Projekt Národného potravinového katalógu (NPK) za takmer milión eur je exemplárnym mixom podnikateľskej neschopnosti a klientelizmu. Uviedla to v stanovisku opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS).

14.01.2019 12:15
debata (25)

„Jediný, kto má z tohto projektu otvorený úžitok, je súkromná firma, ktorá cudzopasí na potravinovom katalógu. Je šokujúce, že po vyše roku od spustenia skúšobnej prevádzky sa zrealizovalo 5 obchodov za 450 eur a že systém, ktorý má vraj zabezpečovať nákup zdravších lokálnych potravín, využili len dve školy. Toto je SNS a jej skvelé kádre v praxi,“ uviedla Jarmila Halgašová zo SaS.

SNS podľa SaS ničí systém pravidlami, ktoré majú predstierať jej aktivity v prospech Slovenska, avšak v skutočnosti len zvyšujú byrokraciu a znižujú jeho efektívnosť.

Pod nacionálne podfarbenými heslami o pomoci domácim výrobcom potravín sa podľa Halgašovej tiež skrýva chamtivosť klientov SNS, ktorých jediným cieľom je získať na úkor spoločnosti výhody pre seba.

„Gabriela Matečná je pravou rukou týchto temných, kleptokratických záujmov. Bola ňou ako šéfka pozemkového fondu, keď zverovala štátnu pôdu do rúk ľuďom, ku ktorým sa nikdy nemala dostať, a je ňou ako ministerka pôdohospodárstva, keď zase len hrabe pre svojich. Kruh sa uzatvára,“ povedala Halgašová.

Liberáli zároveň upozorňujú, že ministerka pôdohospodárstva bude od občanov „cucať peniaze“ aj z osobitného odvodu pre obchodné reťazce. Cez obskúrne a nefunkčné projekty ako Národný potravinový katalóg ich však bude posielať svojim klientom, ktorí si za ne kúpia drahé autá a nehnuteľnosti po celom svete. „Poľnohospodári a potravinári sa však pod vedením Gabriely Matečnej skutočnej pomoci nikdy nedočkajú,“ uzavrela Halgašová.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Gabriela Matečná #SASKA