Priemerná inflácia v roku 2018 bola 2,5-percentná

Medziročný rast spotrebiteľských cien sa v závere minulého roka spomaľoval. V decembri dosiahla medziročná inflácia na Slovensku 1,9 %, kým v novembri bola na úrovni 2,1 %.

15.01.2019 09:44
debata (1)

Rast spotrebiteľských cien sa tak zmierňoval postupne od augusta, kedy dosiahol 2,8 %, až pod 2 % v decembri. Priemerná inflácia za celý rok 2018 dosiahla 2,5 %. Medzimesačne ceny v decembri oproti novembru klesli o 0,1 %, čo bol rovnaký vývoj ako mesiac predtým.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ), na medziročnej báze rástli najrýchlejšie ceny v reštauráciách a hoteloch o 4 % a ceny bývania, vody, elektriny, plynu a ostatných palív o 3,2 %. Vyššie boli aj ceny rozličných tovarov a služieb o 2,7 %, nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domácnosti a zdravotníctva zhodne o 1,9 %, alkoholických nápojov a tabaku o 1,6 %, odevov a obuvi o 1,4 % a pôšt a spojov o 1,1 %. Oproti decembru 2017 zdraželo tiež vzdelávanie o 1 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 0,9 %, doprava o 0,5 % a rekreácia a kultúra o 0,4 %.

Medzimesačne klesli najmä ceny dopravy o 3,5 %. Mierne sa znížili tiež ceny za alkoholické nápoje a tabak a odevy a obuv zhodne o 0,2 % a za potraviny a nealkoholické nápoje a rekreáciu a kultúru rovnako o 0,1 %. Naopak oproti novembru vzrástli ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a ostatné palivá o 0,8 %, reštaurácie a hotely o 0,3 %, nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domácnosti o 0,2 %. Na novembrovej úrovni zostali ceny v zdravotníctve, za pošty a spoje, vzdelávanie a rozličné tovary a služby.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v decembri dosiahla 1,8 %, kým v novembri predstavovala 2,2 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v decembri 2 %. V novembri bola na úrovni 2,5 %. V medzimesačnom porovnaní bola jadrová inflácia v decembri na úrovni záporných 0,4 % a čistá inflácia bola na úrovni mínus 0,5 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia