Nemecko vlani rástlo o 1,5 %, najpomalšie za päť rokov

Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa v minulom roku zvýšil o 1,5 percenta, čo je najpomalší tempo rastu za posledných päť rokov. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré v utorok zverejnil spolkový štatistický úrad. Predvlani rast predstavoval 2,2 percenta.

15.01.2019 11:47
debata (4)

Nemecké hospodárstvo sa v poslednej dobe potýka s negatívnymi dôsledkami slabnúceho rastu globálnej ekonomiky, sporov v medzinárodných obchodných vzťahoch a neistoty okolo pripravovaného odchode Británie z Európskej únie.

Nemecko však vlani zažilo už deviaty rok hospodárskeho rastu za sebou. Ministerstvo hospodárstva v utorok navyše uviedlo, že rast by mal pokračovať aj začiatkom tohto roka.

Za hospodárskym rastom v minulom roku podľa štatistického úradu bola najmä domáca spotreba. Zahraničný obchod mal na ekonomiku mierne negatívny dopad, pretože dovoz rástol rýchlejším tempom ako vývoz.

Spotrebiteľské výdavky v Nemecku ťažia z priaznivých podmienok na trhu práce. Miera nezamestnanosti v Nemecku v decembri zostala na piatich percentách, čo je najnižšia úroveň od znovuzjednotenia krajiny v roku 1990.

Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe a je na nej závislých aj veľa slovenských podnikov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #HDP