Najväčší kalifornský dodávateľ elektriny smeruje k bankrotu, položili ho požiare

Najväčší kalifornský dodávateľ elektrickej energie Pacific Gaz & Electric (PG&E) v pondelok požiadal súd o ochranu pred veriteľmi. Obáva sa, že majetok firmy nestačí na uhradenie škôd spôsobených vlaňajšími lesnými požiarmi v štáte Kalifornia.

15.01.2019 15:37
debata (13)

Spoločnosť kótovaná na burze v priebehu niekoľkých dní stratila 50 % svojej burzovej hodnoty a 80 % najvyššej hodnoty z októbra 2018.

Kaliforniu v rokoch 2017 a 2018 ničili početné lesné požiare. Vyšetrovatelia vinia zo zodpovednosti rozvodnú spoločnosť za 1500 požiarov, ktoré v štáte vznikli v rokoch 2014 až do konca roku 2017.

Vlani v októbri zahynulo počas požiarov 85 ľudí a 14.000 domov ľahlo popolom. Je podozrenie, že aj túto katastrofu zapríčinila PG&E. Jej vedenie predpokladá, že poškodeným bude musieť nahradiť škodu okolo 30 miliárd USD (26,16 miliar­dy eur).

Na jej pokrytie firme nestačí jej poistenie a ani majetok.

Právni zástupcovia poškodených klientov žiadajú náhradu škody aj od druhého najväčšieho dodávateľa elektrickej energie v štáte, od spoločnosti Edison International.

Obe firmy sú obvinené, že ich siete spôsobili okolo 10 % lesných požiarov. Elektrické drôty boli vedené po drevených stĺpoch. Pri silnom vetre, alebo keď na vedenia spadli stromy, drôty začali iskriť a spôsobili požiare suchých stromov a suchej trávy.

V zónach, v ktorých je riziko požiaru vysoké, energetické firmy dočasne prestali dodávať elektrickú energiu. Teraz sa uvažuje o tom, že ju budú dodávať káblami zakopanými v zemi. To však bude päť- až 10-krát drahšie.

Kalifornia je však územím, kde sú časté zemetrasenia, preto pri slabých pohyboch zeme bolo výhodnejšie viesť drôty nad povrchom.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #elektrina