Česi majú ešte drahšie energie ako Slováci

Energie tento rok dražejú po celej Európe, vrátane Slovenska. Tomu patrilo roky nepopulárne prvenstvo v podobe najvyšších cien energií v regióne. Zmena nastala vlani, keď nás podľa najnovšie zverejnených štatistík predbehli českí susedia. Ukázali to údaje Eurostatu. Ceny elektriny sa v prvom polroku pohybovali od vyše troch centov v Rumunsku až po takmer 30 centov za kilowatthodinu v Nemecku. V rámci krajín V4 zaplatia za elektrinu aj plyn menej ako na Slovensku v Maďarsku a Poľsku.

17.01.2019 06:00
debata (37)

Ceny sa v členských krajinách líšia z rôznych dôvodov, upozorňuje hovorca spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) Ondrej Šebesta. "Nemalú rolu v tom zohráva aj rozsah cenovej regulácie na trhu dodávok energií, ktorá má dosah na ponuku jednotlivých dodávateľov energií,“ hovorí.

Na tento rok regulátor povolil pre elektrinu a plyn priemerne až takmer 6-percentný nárast cien. Burzové ceny elektriny išli totiž hore takmer o tretinu, pri plyne o štvrtinu.

web-eko

Komodita však tvorí len tretinu koncovej ceny. Zvyšok tvoria rôzne poplatky. Práve na ne hádžu vinu za drahú elektrinu niektorí energetici. "Slovenská vláda sa rozhodla preniesť na spotrebiteľov aj záťaž, ktorá nemá s elektrinou veľa spoločného,“ hovorí riaditeľ predaja spoločnosti Slovakia Energy Jiří Koudela. Ide podľa neho napríklad o zodpovednosť za nakladanie s jadrovým odpadom z atómových elektrární a jeho likvidáciu cez odvod do národného jadrového fondu či za sociálnu politiku na hornej Nitre cez dotovanie výroby elektriny v elektrárni Nováky z domáceho uhlia.

Problém však vidí Koudela aj v prísnej regulácii. Tá totiž bráni vstupu konkurencie, čo by zvýšilo tlak na ceny aj u starých dodávateľov. Elektrinu by mohla zlacniť ešte dostavba Mochoviec. "Je nádej, že po sprevádzkovaní atómovej elektrárne Mochovce sa zníži cenový rozdiel silovej elektriny obchodovaný na pražskej burze pre Českú a Slovenskú republiku,“ hovorí Koudela. Cena elektriny obchodovaná na pražskej burze je o tri a viac eur na megawatthodinu drahšia pre Slovensko.

"Problémom sú aj nedostatočné cezhraničné prenosové kapacity, kvôli ktorým je zložité doviezť lacnejšiu elektrinu zo zahraničia,“ hovorí portfólio manažér spoločnosti Magna Energia Martin Semrič.

Ceny sa točia aj okolo uhlia

Pre rok 2018 totiž regulátor povolil len rast cien pre domácnosti priemerne len o necelé tri percentá, pri plyne to boli štyri desatiny percenta. Zdvihnutie burzových cien sa mohlo kompenzovať prípadným znížením tarify za prevádzkovanie systému (TPS). Práve v nej sa skladáme nielen na elektrinu z uhlia, ale aj na zelenú elektrinu. No šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Ľubomír Jahnátek sa rozhodol uprednostniť splácanie historického dlhu voči distribučkám. Výšku TPS tak upravoval len kozmeticky.

V septembri 2018 zdvihol regulačný úrad časť tarify na uhlie na žiadosť Slovenských elektrární. Tie argumentovali nárastom emisných povoleniek pre uhlie, z ktorého musia podľa všeobecného hospodárskeho záujmu vyrábať elektrinu z domáceho uhlia v uhoľnej elektrárni Nováky. Zložka na uhlie tak v TPS stúpla takmer o pätinu. Vyššia suma sa má pri uhlí platiť do konca roka 2021. Pre tento rok, tak ako pre ten minulý, Jahnátek takmer nesiahol na TPS. Znižoval ju opäť len o jedno euro.

V susednom Česku tamojší regulátor povolil zdraženie elektriny od nového roka priemerne o 2,2 percenta. Naopak, zlacnel plyn o 2,5 percenta. Ide však len o zmenu regulovanej časti ceny – teda asi štvrtinu konečnej ceny. Zvyšok je v rukách dodávateľov. Aj preto sa tam ráta s prudším zdražením. A to pri elektrine až o desatinu, pri plyne o 5 percent. Niektoré české teplárne už zdvihli ceny tepla o 15 percent. Dôvodili nevýhodnými nákupmi plynu. Ten totiž posledný rok výrazne zdražel. Firmy, ktoré nemali dlhodobé kontrakty, tak nakupovali aj za raz také ceny ako vlani.

Regulačný úrad: Ceny sú nižšie ako priemer EÚ

Regulačný úrad tvrdí, že reguluje, ako sa dá – v rámci našich zákonov. „ÚRSO sa pri stanovení cien elektriny v cenových konaniach striktne riadi prijatou a platnou legislatívou,“ vysvetľuje hovorca regulačného úradu Radoslav Igaz. Úrad nemá legislatívnu iniciatívu, dodáva.

Igaz upozorňuje, že slovenské domácnosti dnes platia za elektrickú energiu výrazne menej, ako je priemer v únii. "Platí, že tento stav sa podarilo úradu regulačnou politikou dosiahnuť aj napriek špecifickým geografickým podmienkam či špecifickému energetickému mixu SR a tiež rôznym povinným poplatkom,“ hovorí. Na mysli má práve podporu zelenej elektriny či tej uhoľnej, ktoré niekde do ceny za elektrickú energiu nezapočítavajú.

Pod európskym priemerom sú aj ceny plynu, dodáva Igaz. "Regulačnou politikou sa podarilo zabezpečiť, že slovenské domácnosti platia za plyn výrazne menej, ako je priemer v celej EÚ,“ hovorí.

VIDEO: Domácnosti budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka, avizoval na konci roka Jahnátek

Video

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚRSO #ceny energií