VIDEO: Pošta trvá na vyšších poplatkoch za SIPO

Poplatok za sústredené inkaso platieb obyvateľstva - SIPO od nového roka vzrástol. Slovenská pošta hovorí o priemernom zvýšení o 0,46 eura.

17.01.2019 18:00
debata (15)

VIDEO: Koho sa dotkne rast cien za SIPO? Pozrite si video TV Pravda.

Video

V závislosti od využívania konkrétnej služby môžu však zákazníci pocítiť aj vyšší nárast. Zdraženie SIPO poplatkov pošta pripisuje tomu, že poplatok bol podhodnotený a vraj neodzrkadľoval základnú úroveň nákladov na zabezpečenie služby.

Eva Rovenská, hovorkyňa Slovenskej pošty, dodala, že napriek tejto úprave sú ceny za spracovanie úhrady dokladov SIPO stále nižšie v porovnaní s výškou poplatkov ostatných bánk, a zároveň sú na priemernej úrovni poplatkov Českej pošty.

Celkovo služby SIPO využíva zhruba 1,8 milióna zákazníkov. Úprava cien sa nedotkla tretiny zákazníkov, ktorí platia SIPO bezhotovostne. Pri platbe prostredníctvom internetovej služby eSIPO poplatok za spracovanie pre zákazníkov odpadá.

Väčšina ľudí doteraz platila SIPO poplatky osobne na pošte. Výrazný nárast cien však prispieva k tomu, že ľudia postupne začínajú platiť poplatky prostredníctvom internetu, kde sa poplatky za SIPO neplatia. „Pokiaľ zákazník využije službu eSIPO, teda elektronické spracovanie SIPO poplatku, neplatí poplatok za spracovanie,“ dodala Rovenská. Problém by však mohla mať staršia generácia ľudí, ktorá neovláda prácu s počítačom. Tí sú za službu v pobočke nútení zaplatiť viac. Slovenská pošta od začiatku tohto roka začala s modernizáciou, ktorá má zefektívniť prevádzku.

Stratégia „Pošta 2020“ je zameraná na konkurencieschop­nosť postavenia spoločnosti na trhu práce, modernizáciu služieb pre zákazníkov a už spomínané zefektívnenie prevádzky. Zoštíhlením manažmentu a počtu administratívnych zamestnancov či úpravou taríf za spracovanie poplatkov SIPO chce pošta v tomto roku získať milióny eur, ktoré plánuje investovať do ďalšej modernizácie služieb. „Vedenie Slovenskej pošty analýzou faktorov, ktoré ovplyvňujú hospodársky výsledok, odhalilo slabé miesta, ktoré znižujú ziskový potenciál spoločnosti. Na jednej strane pošta prehodnotila vybrané ceny služieb a produktov, ktoré nezodpovedajú objemu nákladov. Na druhej strane pošta investuje do moderných riešení, efektívnych procesov a ľudského kapitálu,“ tvrdí Rovenská.

Modernizácia sa týka aj spustenia platby kartou ktorejkoľvek banky v pobočkách pošty, ktoré je podľa Rovenskej naplánované na prvý kvartál 2019.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #Slovenská pošta #SIPO