Nemecko chce vysánkovať Huawei z 5G sietí, tvrdí BBC

Nemecko údajne uvažuje o spôsoboch ako zablokovať dodávky čínskeho výrobcu telekomunikačných zariadení Huawei pre nasledujúcu generáciu sietí mobilnej komunikácie.

18.01.2019 13:29
debata (29)

Nemecké ministerstvo vnútra pôvodne uviedlo, že nesúhlasí zo zákazom akýchkoľvek dodávateľov pre G5 sieť v krajine. Podľa správ by však rezort mohol zvážiť prísnejšie požiadavky v oblasti bezpečnosti a iné spôsoby ako Huawei vylúčiť. Informoval o tom portál bbc.com.

Takýmto krokom by sa Nemecko pridalo k iným západným krajinám. USA, Austrália a Nový Zéland zakázali miestnym firmám využiť dodávky firmy Huawei pri poskytovaní technológie pre G5 siete. Veľká Británia vyjadrila obavy v súvislosti s produktmi Huawei a Kanada tiež prehodnocuje svoje vzťahy s touto firmou.

Čínska spoločnosť Huawei, ktorá je jedným z najväčších výrobcov telekomunikačných zariadení na svete, čelí odporu zo strany zahraničných vlád pre riziko, že jej technológie by sa mohli použiť na špionáž. Huawei takéto tvrdenia odmieta. Vo vyhlásení firma uviedla, že nevidí „rozumný dôvod, pre ktorý by mala byť vylúčená z budovania infraštruktúry G5 siete v Nemecku a v ktorejkoľvek krajine sveta“.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #5G #Huawei