Hitachi zmrazila projekt výstavby jadrových blokov v Británii

Japonská spoločnosť Hitachi zmrazila projekt výstavby jadrového reaktora v Británii za tri bilióny jenov (približne 25 miliárd eur). Firma to uviedla počas týždňa vo svojom oznámení s tým, že je to ekonomicky motivované rozhodnutie súkromného podniku.

19.01.2019 12:47
debata (1)

Podľa zdrojov agentúry Reuters je na vine okrem rastúcich stavebných nákladov aj chaos okolo brexitu, ktorý britskej vláde zabránil projektu účinne pomôcť.

Japonská firma už od júna rokovala s britským kabinetom o financovaní výstavby. Londýn jej dcérskej spoločnosti Horizon Nuclear Power pôvodne ponúkal finančnú podporu až dva bilióny jenov, ale na podmienkach sa podľa vyjadrenia vlády nakoniec nedohodli. Japonská firma teraz spresnila, že bude v dôsledku nútená odpísať výdavky vo výške 300 miliárd jenov a ďalších 300 miliárd jenov ako „mimoriadne straty“.

Starnúce jadrové reaktory v Británii sa teraz na dodávkach elektriny v krajine podieľajú viac ako pätinou. Takmer polovica kapacity však má byť odpojená zo siete do roku 2025. To prinútilo vládu k plánovaniu výstavby nových elektrární.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #jadrová energetika #Hitachi