Čína stráca dych, rast bol najnižší od roku 1990

Čínska ekonomika v minulom roku rástla len o 6,6 percenta, čo bol najnižší rast od roku 1990. Najnovšie čísla, ktoré zodpovedajú predchádzajúcim odhadom analytikov, zverejnil v pondelok čínsky štatistický úrad.

21.01.2019 08:58
debata (70)

V roku 2017 predstavoval podľa údajov upravených minulý týždeň rast čínskeho HDP 6,8 percenta. Predtým úrad uvádzal 6,9 percenta.

V poslednom štvrťroku minulého roka sa medziročný rast čínskej ekonomiky spomalil na 6,4 percenta z 6,5 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch. Bol tak najslabší od vypuknutia globálnej finančnej krízy v roku 2009.

Čína v roku 2010 vďaka rýchlej hospodárskej expanzii vystriedala na poste druhej najväčšej ekonomiky sveta Japonsko. Hospodársky rast v Číne však v posledných rokoch spomaľoval, v poslednom roku k tomu prispeli aj obchodné spory so Spojenými štátmi.

Aj pre tento rok očakávajú analytici podľa prieskumu agentúry Reuters spomalenie rastu čínskeho HDP, a to na 6,3 percenta. Pre tempo spomalenia bude zásadné, či obchodná vojna s USA ďalej vygraduje, alebo či sa konflikt podarí urovnať, napísala agentúra DPA.

„Obchodná vojna sa teraz prejavuje predovšetkým rastúcou neistotou,“ povedal agentúre DPA analytik Max Zenglein z nemeckého výskumného inštitútu pre čínska štúdia Merics. „Naozaj vážne to bude, ak sa do marca nenájde žiadne riešenie a znova sa zdvihnú clá,“ dodal.

Washington dal Pekingu termín do 1. marca. Ak Čína dovtedy viac neotvorí svoj trh, nezačne účinnejšie bojovať proti krádežiam duševného vlastníctva a neprestane s vynucovaním transferov technológií, hrozí americký prezident Donald Trump ďalšou eskaláciou konfliktu.

Podľa niektorých pozorovateľov je ale skutočný rast v skutočnosti nižší, než udávajú oficiálne čísla, napísala agentúra Reuters. Za spomalením čínskej ekonomiky nie je len tlejúci obchodný spor s USA. Analytici spomínajú aj nekontrolovaný rast pôžičiek, slabnúce investície a slabnúci domáci dopyt. Vláda plánuje stimulačné opatrenia, očakávajú sa investície do stavebníctva, špeciálne pôžičkové programy a znižovanie daní. Nový vládny cieľ rastu ekonomiky sa pravdepodobne napriek tomu bude pohybovať medzi šiestimi a 6,5 ​​percentami, vlani to bolo 6,5 percenta.

Spomaľovanie čínskej ekonomiky je zlou správou pre globálne hospodárstvo. Obavy zo slabšieho predaja svojich výrobkov už vyjadrila americká technologická firma Apple, ale aj ďalšie spoločnosti vrátane veľkých svetových automobiliek.

A ich odhady potvrdzujú aj analytici. „Čínska ekonomika pravdepodobne ešte predtým, ako sa rast v druhej polovici roka ustáli, ďalej oslabí,“ povedal spravodajskému serveru BBC ekonóm Julian Evans-Pritchard zo spoločnosti Capital Economics China.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #HDP