O čom si pohovoria mocné elity v Davose? O Globalizácii 4.0

Vo švajčiarskom horskom stredisku Davos v utorok začína zasadnutie Svetového ekonomického fóra (WEF), ktorého sa od 70. rokov minulého storočia každý rok zúčastňujú špičky svetovej politiky, vrcholní manažéri, bankári, podnikatelia, ekonómovia a ďalšie elity.

21.01.2019 13:36
debata (21)

Diskusia a príhovory mocných tohto sveta sa tento rok majú točiť okolo tém ako globalizácia a budúcnosť planéty Zem.

Zakladateľ WEF Klaus Schwab minulý týždeň povedal, že fórum sa tento rok chce sústrediť na riešenie dlhodobých globálnych problémov. Mottom štvordňového stretnutia je Globalizácia 4.0: Hľadanie globálnej architektúry vo veku štvrtej priemyselnej revolúcie.

Tento rok sa má do údolia rieky Landwasser zísť približne 3000 účastníkov, medzi nimi nemecká kancelárka Angela Merkelová, taliansky premiér Giuseppe Conte, japonský premiér Šinzó Abe, ktorý teraz predsedá skupine G20, izraelský premiér Benjamin Netanjahu alebo nový kontroverzný brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Zo Slovenska príde premiér Peter Pellegrini, ale aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Tento rok medzi hosťami nebude chýbať ani český premiér Andrej Babiš.

Najmladším ohláseným účastníkom fóra je ešte len 16-ročný juhoafrický fotograf divokej prírody Skye Meaker, zatiaľ čo najstarším bude 92-ročný Sir David Attenborough, renomovaný britský sprievodca prírodopisnými filmovými dokumentmi.

Pozorovatelia si však všímajú, že mnoho svetových lídrov si tento rok do švajčiarskeho zimného strediska cestu nenájde.

Pre problémy s financovaním vládnych úradov nepríde prezident USA a kritik globalizácie Donald Trump. Americkú delegáciu potom mali viesť minister financií Steven Mnuchin a minister zahraničia Mike Pompeo, ale nakoniec bola účasť zástupcov americkej administratívy zrušená úplne. Svoju účasť odriekol pre protestné hnutie takzvaných žltých viest aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Britská premiérka Theresa Mayová má zase dosť starostí s hľadaním konsenzu pri brexite. Čínsky prezident Si Ťin-pching do Álp vyšle viceprezidenta Wang Čchi-šana.

V Davose aj Pellegrini a Lajčák

Slovensko bude na Svetovom ekonomickom fóre reprezentovať premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Šéf kabinetu odcestuje do švajčiarskeho Davosu vo štvrtok 24. januára, Lajčák o deň skôr, informovali tlačové odbory rezortu diplomacie a Úradu vlády SR.

(TASR)

Dnešný svet pritom potrebuje riešiť veľké množstvo problémov v čase hroziacej obchodnej vojny, brexitu, obáv z recesie a geopolitického aj geoekonomického napätia.

„Davosu bude dominovať vysoká úroveň obáv o burzy, zo spomalenia rastu a medzinárodnej politiky,“ povedal podľa agentúry Reuters hlavný ekonóm poradenskej firmy IHS Markit Nariman Behravesh.

Prezident WEF Borge Brende pred stretnutím zdôraznil, že svet čelí veľkým výzvam, ako je pomalší hospodársky rast a zmena klímy. „Týmto výzvam možno čeliť len spoluprácou. Máme len jeden svet a my sa správame, ako by sme mali jeden v rezerve,“ povedal Brende.

Schwab zdôraznil, že globalizácia síce bola pre ľudí prínosom, ale je potrebné starať sa o tých, ktorí zostali pozadu. „Musíme definovať nové, inkluzívnejším poňatie globalizácie,“ podčiarkol Schwab.

Pre vrcholných manažérov a podnikateľov hodnota davoského fóra nespočíva ani tak vo verejných podujatiach, využívajú ho ako príležitosť na nadväzovanie kontaktov a uzatváranie obchodov.

„Je to miesto, kde počas pár dní stretnete ľudí, s ktorými by ste sa inak ľahko nestretli,“ povedal Chen Linchevski, šéf izraelskej softvérové ​​firmy Precognize. Za účasť na davoskom fóre bol ochotný zaplatiť 50 000 švajči­arskych frankov.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Davos #globalizácia