Brexit zasiahne aj dôchodky, slovenská vláda ich chce garantovať

Medzi oblasti, ktoré treba legislatívne upraviť v prípade brexitu, patrí nárok na dôchodky.

21.01.2019 19:46
debata (4)

Informoval o tom štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš na pondelkovej tlačovej besede. Tým, že je Veľká Británia v EÚ, sa automaticky obdobie, počas ktorého Slováci pracujú v tejto krajine, zaráta do výpočtu slovenského dôchodku. „V prípade že dôjde k tvrdému brexitu, zmeníme zákon tak, aby všetky tieto nároky pre slovenských občanov zostali,“ uviedol Ondruš.

Okrem dôchodkových nárokov ide aj o nároky na niektoré druhy sociálnych dávok, napríklad pomoc zdravotne postihnutým. „My všetky tieto zákony nastavíme tak, aby bolo jasné, že občania, ktorí žijú vo Veľkej Británii, budú mať všetky nároky na sociálne zabezpečenie zo strany Slovenskej republiky tak, ako ich majú v súčasnosti,“ informoval Ondruš.

Podľa štátneho tajomníka intenzívne komunikujú s britskými partnermi, debatujú o pozícii slovenských občanov, aby to pre nich bolo čo najvýhodnejšie. Rovnaká ponuka má byť podľa Ondruša aj pre britských občanov na Slovensku.

Vláde a všetkým ministerstvám je podľa premiéra Petra Pellegriniho jasné, aké legislatívne či administratívno-technické zmeny treba urobiť v prípade tvrdého brexitu. Rezorty vedia, kde treba prijať národnú legislatívu, a kde bude treba legislatívu EÚ. Vláda chce mať všetky legislatívne zmeny pripravené k 15. februáru.

Texty sú už pripravené, vláda ich však nechce schváliť príliš dopredu, potrebuje počkať, ako sa situácia vyvinie a ktoré z nich bude skutočne treba schváliť.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #Brexit