Sony presunie svoju európsku centrálu z Británie do Holandska

Japonská spoločnosť Sony presunie svoju európsku centrálu z Británie do Holandska, aby sa vyhla problémom spojeným s brexitom. Výroba v Spojenom kráľovstve bude však pokračovať bez zmien.

23.01.2019 10:48
debata (5)

„Do konca marca presúvame registrované sídlo v Európe do Holandska,“ povedal hovorca spoločnosti Takaši Iida. Dodal, že cieľom tohto kroku je vyhnúť sa zdĺhavým colným procedúram po tom, ako Británia opustí Európsku úniu (EÚ).

Japonský výrobca elektroniky zaregistroval koncom minulého roka v Holandsku novú spoločnosť a plánuje do nej integrovať svoju súčasnú európsku centrálu v Británii. Vďaka nemu bude mať totiž aj naďalej „spoločnosť so sídlom v EÚ“, takže na britské prevádzky Sony sa budú vzťahovať spoločné colné postupy bloku aj po tom, čo Británia opustí Úniu, spresnil Iida.

Sony tak nepresťahuje personál, ani výrobu z Británie do Holandska a „jediná zmena, ktorú urobí, je zmena registrovaného sídla spoločnosti,“ dodal hovorca.

Konkurenčný Panasonic už minulý rok presunul svoju európsku centrálu z Británie do Holandska pre obavy z dôsledkov brexitu.

Niekoľko ďalších japonských firiem, vrátane veľkobanky MUFG, či investičných spoločností Nomura Holdings, Daiwa Securities a Sumitomo Mitsui Financial Group, tiež potvrdilo, že plánujú presunúť svoje hlavné európske základne z Londýna.

Britský parlament minulý týždeň odmietol dohodu o podmienkach brexitu, ktorú v Bruseli dosiahla premiérka Theresa Mayová. Spojené kráľovstvo tak smeruje k odchodu z EÚ 29. marca bez dohody.

Mayová poslancom sľúbila, že sa opäť pokúsi zmeniť a doplniť dohodu, ale kritici tvrdia, že sa jej to nepodarí a kontrolu nad brexitom musí teraz prevziať parlament.

Japonské firmy vyzývali vládu v Londýne, aby sa snažila o riadený, tzv. mäkký brexit s dohodou, ktorá by im zabezpečila prechodné obdobie na zmiernenie vplyvu vystúpenia Spojeného kráľovstva z Únie.

Zahraničné firmy stále dúfajú, že Británia a EÚ "vytvoria čo najbližšie ekonomické väzby " po brexite, napísala vlani japonská lobistická skupina Keidanren.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Sony #Brexit