Výstava Danubius Gastro: Recept na chutnejšie potraviny

Slovensko týchto dní je pohrúžené do hľadania najväčšieho Slováka. Výstava Danubius Gastro v Bratislave ponúka iný pohľad na slovenskú realitu, čiže na to, aké potraviny ľudia na Slovensku jedia či skôr, aké môžu jesť, keď sa pozornejšie sústredia na ich výber pri každodenných nákupoch.

25.01.2019 06:00
debata (1)

VIDEO: Ľudia žiadajú čerstvé potraviny pričom často podľahnú vôni dopekaných zmrazených pekárenských výrobkov. Ich čerstvosť ale nemôže súperiť s čerstvosťou tradičného chlebíka a pečiva, pripomína pekárka Tatiana Lopuchová.

Video

Poľnohospodári, potravinári a obchodníci, ktorí na výstavu prišli, otvárajú vystavenou produkciou aj skúsenému spotrebiteľovi oči. Aj tí čo radi chodia z hlavného mesta na nákupy potravín do rakúskeho pohraničia, sa na výstave presvedčia, že domáce potraviny sú chutné, kvalitné a môžu prospievať jednak zdraviu, jednak slovenskej ekonomike.

Nikto nemá vyárendované miesto na trhu, ani slovenskí výrobcovia potravín. Musia neustále inovovať a zároveň môžu pripomínať ľuďom niektoré staré dobré chute a vône stratené v čase. Potravinárstvo je odvetvie, ktoré má postarané o budúcnosť. V Bratislave sa prezentovali malí, strední aj veľkí producenti.

Výstavu napríklad pravidelne obsadzuje malá pestovateľka maku Gabriela Čechovičová z Jarnej neďaleko Trnavy. Pred jej stánkom sa zastavujú ľudia, lebo okrem maku môžu ochutnať niekoľko druhov štrúdle, dokoncu je v ponuke čokoláda s makom. Jeden z najkrajších stánkov majú slovenskí pekári. Mäsiari rozohrávajú chute ponukou výrobkov zo Záhoria, Žitného ostrova a východného Slovenska.

Gastro sa stalo príležitosťou pre malých producentov. Až z Michaloviec prišli ovocinári pestujúci stále málo známu aróniu, ktorej šťavu ponúkali ako vynikajúci zdroj C vitamínu. Prechádzajúc výstavou si návštevník uvedomí bohatstvo slovenskej krajiny, ktorú zosobňuje aj víno z rôznych kútov. Je tu skvelé vajnorské aj z Veľkého Krtíša. Výstava naozaj môže zmeniť pohľad na svet potravín a nápojov, na to, čo si nabudúce v obchode vybrať, aby jedlo posilňovalo zdravie a bolo zážitkom zároveň.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Danubius Gastro