Soros obvinil čínskeho prezidenta, že je najväčší nepriateľ otvorených spoločností

Americký finančník maďarského pôvodu George Soros označil čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga za najnebezpečnejšieho protivníka otvorenej spoločnosti. Čínske ministerstvo zahraničia sa dnes podľa médií proti Sorosovým slovám ohradilo a obvinenia označilo za nezmyselné. Soros svoje slová predniesol na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

25.01.2019 15:28
debata (25)

Soros, ktorý skrze svoju charitatívnu činnosť podporuje liberálne hodnoty, vo svojom štvrtkovom prejave vyhlásil, že Čína je najbohatším, najsilnejším a technologicky najrozvinutejším autoritárskym režimom na svete. „A to zo Si Ťin-pchinga robí najnebezpečnejšieho protivníka otvorených spoločností,“ povedal Soros.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia na otázku novinárov povedala, že poznámky niektorých ľudí, ktorí prekrúcajú pravdy i lži, sú nezmyselné a nestojí za to je vyvracať.

„Dúfame, že onen Američan je schopný opraviť svoj postoj, nebyť krátkozraký a objektívne, racionálne a správne ohodnotiť rozvoj Číny,“ povedala čínska hovorkyňa, ktorú cituje agentúra Reuters.

Vzťahy medzi USA a Čínou zaťažujú obchodné spory, ktoré v minulom roku prerástli v obchodnú vojnu, v rámci ktorej na seba obe krajiny vzájomne uvaľovali cla. Začiatkom decembra sa Washington a Peking dohovorili na 90-dennom obchodnom prímerí s tým, že počas tejto doby sa budú snažiť vyjednať obchodnú dohodu a vyhnú sa zavádzaniu ďalších ciel.

Zdrojom sporov je aj čínska telekomunikačná spoločnosť Huawei, ktorú Spojené štáty podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) vyšetrujú pre krádež obchodných tajomstiev amerických firiem. Západné krajiny navyše obviňujú Huawei, že sa prostredníctvom svojich zariadení podieľa na čínskej špionáži, čo ale firma odmietla.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Si Ťin-pching #George Soros