Bank of England odmietla dať Madurovi venezuelské zlato

Centrálna banka Británia (Bank of England) odmietla venezuelskému prezident Nicolas Maduro vydať zlato jeho krajiny v hodnote 1,2 miliardy dolárov. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje. Banka sa k tomu nevyjadrila.

26.01.2019 18:00
debata (235)

Madurovu žiadosť podľa Bloombergu banka odmietla na žiadosť USA, ktoré sa snažia odrezať autoritársku venezuelskú vládu od aktív v zahraničí a pomôcť tak šéfovi venezuelského parlamentu Juanu Guaidóvi usporiadať demokratické voľby.

Podľa agentúry Bloomberg sa Madurova vláda snažila zlato z britskej centrálnej banky dostať niekoľko týždňov. Hodnota tohto zlata je veľkou časťou zahraničných rezerv venezuelskej centrálnej banky, ktoré podľa Bloombergu dosahuje približne osem miliárd dolárov. Ďalšie zlato má zrejme Venezuela uložené v Turecku, ktoré je ale Madurovým spojencom.

Spojené štáty v stredu ako prvé uznali šéfa venezuelského parlamentu za úradujúceho prezidenta, pretože tak ako opozícia aj ďalšie americké krajiny neuznávajú legitimitu Madurovho nového mandátu, ako výsledku minuloročných nedemokratických volieb. Maduro preto prerušil s USA diplomatické styky a dal americkým diplomatom tri dni na to, aby opustili krajinu. Washington potom síce stiahol časť personálu, ambasádu v Caracase ale uzavrieť nemieni.

Americký minister zahraničia Mike Pompeo v piatok vymenoval veterána zahraničnej politiky Elliotta Abramsa za zvláštneho splnomocnenca pre Venezuelu s úlohou „obnoviť demokraciu“ v tejto latinskoamerickej krajine. V sobotu má Pompea sprevádzať na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktorú pre situáciu vo Venezuele iniciovali USA.

Pompeo v piatok vyzval všetky krajiny, aby uznali Guaidóa dočasným prezidentom. Madura označil za „krutého diktátora“, ktorý zdevastoval svoju krajinu. Pompeo tiež povedal, že USA sú pripravené poslať novej venezuelskej vláde viac ako 20 miliónov dolárov vo forme humanitárnej pomoci.

235 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro #Bank of England