Pre americkú ekonomiku bol shutdown drahší ako Trumpov múr

Americká ekonomika stratila v dôsledku čiastočnej odstávky federálnych inštitúcií minimálne 6 miliárd USD (5,29 miliardy eur). Uviedla to ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P).

28.01.2019 00:00
debata (10)

Agentúra v správe s titulkom „Shutdown americkej vlády sa skončil, ale za akú cenu?“ analyzovala dôsledky odstávky na ekonomiku USA. Zistila, že priame aj nepriame náklady boli vyššie než prezidentom Donaldom Trumpom požadované financie na výstavbu múru na hraniciach s Mexikom. Práve pre tieto financie Trump pristúpil k čiastočnej odstávke vlády. Na výstavbu múru žiadal od Kongresu 5,7 miliardy USD.

Trump v piatok podpísal zákon o dočasnom obnovení fungovania federálnych inštitúcií bez toho, aby sa mu podarilo vymôcť si peniaze na výstavbu múru. Financovanie inštitúcií bolo pozastavené rekordných 35 dní, čo je najdlhšie obdobie v histórii Spojených štátov. Fungovanie inštitúcií sa však obnovilo len na tri týždne.

S&P pôvodne odhadovala, že dôsledky shutdownu budú podstatne miernejšie. Nepočítala totiž s takým dlhým trvaním. Ako sa však shutdown predlžoval, jeho dôsledky na ekonomiku sa zvyšovali.

Navyše podobne ako mnohí odstávkou poškodení zamestnanci aj S&P sa obáva, že problém nie je ani zďaleka vyriešený. „Tento súboj sa skončil, ďalší sa ale začne o niekoľko týždňov, čo môže zhoršiť ekonomické očakávania, ak firmy a finančné trhy začnú počítať s tým, že Kongres a prezident budú túto situáciu opakovať,“ dodala S&P.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Standard & Poor's #shutdown