Česi sedia na miliardách z lítia, ale konkurenti ich predbiehajú

Po predvolebnej „kauze lítium“ je začatie ťažby neisté, Čechom v dôsledku vládnych ťahaníc okolo ťažby suroviny, dôležitej na výrobu autobatérií, uniká vlak. Náskok teraz získavajú iné štáty, napríklad Rakúsko, Fínsko, Srbsko.

28.01.2019 14:00
debata (23)

Ešte pred dvoma rokmi malo ministerstvo priemyslu a obchodu víziu, že v severných Čechách vznikne vyspelé priemyselné odvetvie – výroba veľkokapacitných batérií na uskladňovanie energie. Predpoklady tu boli. Prieskum ložísk lítia v Krušných horách nádejne posudzovala firma Geomet (dcéra austrálskej firmy European Metals Holdings, EMH) a ministerstvo si dalo spracovať štúdiu aj na dostupnosť ďalších dvoch komodít, ktoré sú spolu s lítiom potrebné na výrobu batérií – grafitu a kobaltu.

Lenže predstava o českej batériovej veľmoci sa zastavila. V roku 2017 prišla vláda s uznesením, ktoré znemožnilo súkromným investorom, aby robili prieskum a nadväzujúcu ťažbu takzvaných strategických surovín, vrátane lítia. Štát ich chce ťažiť sám svojím podnikom Diamo.

V Európe sa však začali preteky, kto začne lítium ťažiť a spracovávať ako prvý. „Aby sa mohol nasýtiť prechod od spaľovacích motorov na elektrické, budú tu musieť vzniknúť potrebné kapacity porovnateľné s ťažbou ropy vo Venezuele a emirátoch, teda ohromný priemysel výroby batérií a dodávateľsko-zásobovací reťazec okolo,“ uviedol Jan Vejbor, podpredseda Asociácie elektromobilného priemyslu ČR.

V Srbsku sa po dohode s tamojšou vládou chystá nadnárodný banský gigant Rio Tinto otvoriť veľké ložisko Jadar. Stavia tam závod na spracovanie nerastu.

Geologický prieskum lítia sa robí aj v Portugalsku, Fínsku, Švédsku, Rakúsku či v Španielsku.

Nemecko, na ktorého území leží tretina zásob krušnohorského lítia, by malo už tento rok začať raziť prístupové štôlne. „Projekt sa tam rozvíja s podporou saskej vlády, bez zdržania a komplikácií,“ povedal Pavel Kavina, riaditeľ pre surovinovú politiku ministerstva priemyslu. Podľa neho je v tejto chvíli, ako uviedol portál iDNES.cz, sen o batériovom priemysle v severných Čechách ‚pasé‘.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #elektromobil #lítium