Applu klesli tržby, zvažuje prispôsobiť ceny iPhonov miestnym podmienkam

Zisk americkej spoločnosti Apple vo fiškálnom prvom štvrťroku mierne klesol na 19,97 miliardy USD z 20,07 miliardy USD v rovnakom období predchádzajúceho roka. Príjmy sa znížili o päť percent na 84,3 miliardy USD. Firma súčasne varovala, že ďalší pokles príjmov očakáva aj v tomto štvrťroku.

30.01.2019 08:38
debata (11)

To je zrejme ďalší signál, že Apple čelí slabému dopytu po svojich prístrojoch iPhone, najmä v Číne, ktorá je najväčším trhom pre smart telefóny na svete, uviedla agentúra Reuters.

Zisk na akciu za tri mesiace do konca decembra však mierne stúpol na 4,18 dolára, analytici čakali zisk 4,17 dolára. Príjmy boli v súlade s novým odhadom z tohto mesiaca. Apple na začiatku januára varoval, že jeho príjmy budú výrazne nižšie, než doteraz očakával, pre slabý dopyt v Číne a nižší záujem o nové prístroje. Pôvodne Apple predpokladal za prvý fiškálny štvrťrok príjmy v rozmedzí 89 až 93 miliárd USD.

Príjmy zo zahraničia mali na celkových príjmoch podiel 62 percent. Príjmy z predaja iPhonov klesli o 15 percent na 51,9 miliardy USD, celkové príjmy z ďalších produktov a služieb naopak stúpli o 19 percent. Príjmy zo služieb dosiahli rekordných 10,9 miliardy USD.

V druhom fiškálnom štvrťroku Apple očakáva príjmy v rozmedzí 55 až 59 miliárd USD. To zaostáva za odhadmi analytikov, ktorí podľa agentúry agentúry Refinitiv čakajú v priemere príjmy 58,83 miliardy USD. V porovnateľnom období vlani predstavovali príjmy 61 miliárd USD.

Riaditeľ spoločnosti Tim Cook agentúre Reuters povedal, že pokles príjmov z predaja iPhonov spôsobilo hlavne ekonomické oslabenie v Číne, ktoré malo negatívny vplyv na dopyt v krajine.

Apple podľa neho teraz prehodnocuje spôsob cenotvorby iPhonov mimo Spojených štátov. Doteraz prevažne stanovoval cenu v dolároch, čo však zdražuje prístroje v iných krajinách pri prepočte na domácu menu. Firma sa preto rozhodla zohľadniť aj makroekonomické podmienky a vrátiť sa k tomu, aby ceny iPhonov viac zodpovedali miestnym cenám. Firma dúfa, že jej to pomôže oživiť predaj v týchto oblastiach.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone