Farmári dostanú zelenú naftu

Poslanci NR SR v stredu schválili návrh zákona o poskytnutí pomoci v poľnohospodárskej prvovýrobe z dielne SNS, ktorý sa týka tzv. zelenej nafty.

30.01.2019 18:53
debata

Zákon upravuje poskytovanie pomoci podnikateľovi v poľnohospodárskej prvovýrobe, ktorým je fyzická alebo právnická osoba, formou úhrady zaplatenej časti spotrebnej dane z minerálnych olejov. Predpokladaný objem pomoci je v zákone rozpočtovaný na úrovni 30 miliónov eur ročne v rokoch 2019 až 2021. Účinnosť zákona je stanovená od 1. apríla 2019.

Podnetom pre tvorbu zákona bola podľa SNS snaha systémovo určiť spôsob poskytovania štátnej pomoci v poľnohospodárskej prvovýrobe, konkrétne poskytnutie pomoci na stabilizáciu dôležitej časti prevádzkových nákladov. „Táto úprava poskytovania pomoci formou úhrady zaplatenej časti spotrebnej dane z minerálnych olejov predstavuje významný moment pre poľnohospodársku prvovýrobu. Na jednej strane stimuluje aktívne poľnohospodárske subjekty, na druhej strane významne účelovo znižuje náklady na nákup minerálneho oleja použitého v poľnohospodárskej prvovýrobe bez toho, aby neúmerne administratívne zaťažili žiadateľa,“ ozrejmili poslanci z SNS.

SNS predpokladá, že aplikovaním tohto nástroja pomoci sa stimulujú hlavné prvky konkurenčnej schopnosti poľnohospodárskej prvovýroby, ktorými sú rast tvorby pridanej hodnoty a rast produktivity práce, spojené s technologickou a inovačnou dynamikou.

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #zelená nafta