Ukrajina prvýkrát vyviezla svoj plyn do EÚ. Na Slovensko

Ukrajinská spoločnosť TAS Energija Krajini prvýkrát vyviezla ukrajinský zemný plyn do niektorej z krajín Európskej únie.

31.01.2019 07:53
debata (67)

Cieľovou krajinou testovacej dodávky v objeme 5000 metrov kubických plynu bolo Slovensko. S odkazom na vyjadrenie vedenia firmy o tom v stredu informoval denník Ukrajinská pravda.

Relatívne malá dodávka, ktorej adresátom bola spoločnosť UK Metalex Limited, mala skôr demonštratívny charakter. „Spolu s našimi európskymi partnermi testujeme colné režimy a fungovanie operátorov okolitých štátov. V budúcnosti plánujeme vykonať ešte niekoľko takých testov, vrátane exportu z daňového skladu,“ uviedol riaditeľ firmy Maksim Dmytruk.

Spoločnosť TAS Energija Krajini sa venuje dodávkam zemného plynu a elektrickej energie na ukrajinskom trhu. Patrí do skupiny TAS Group, ktorej koncovým vlastníkom je bývalý vicepremiér a predseda ukrajinskej centrálnej banky Serhij Tihipko.

Od 1. januára ukrajinský operátor Ukrtransgaz o polovicu znížil poplatok za vstup do svojej plynovodnej sústavy. Tento krok mal za cieľ urobiť vývoz ukrajinského plynu konkurencieschop­ným.

Ukrajina sa snaží obmedziť svoju závislosť od dovozu zemného plynu zvýšením domácej ťažby z doteraz nevyužívaných ložísk na pevnine aj v Čiernom mori. Rada by tiež prestala byť jednoduchým prepravcom ruského plynu do EÚ a sama začala svoj plyn vyvážať.

V decembri Ukrajina prvýkrát spustila medzinárodnú aukciu na práva na prieskum ložísk v zhruba 30 lokalitách. Domáca ťažba plynu sa na Ukrajine v posledných rokoch pohybuje na úrovni 20 miliárd metrov kubických ročne. Aby sa krajina stala úplne sebestačnou, musela by svoju ročnú ťažbu zvýšiť zhruba na 30 miliárd metrov kubických.

.....

VIDEO: Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič o rokovaniach s Ruskom a Ukrajinou v Bruseli o dodávkach plynu do Európy po roku 2019.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #plyn #Ukrajina