Americká sója ako symbol dôvery. Čína a USA sú bližšie k dohode

Čínska obchodná delegácia oznámila, že bolo docielený "významný pokrok" v najnovšom kole obchodných rokovaní so Spojenými štátmi. S odvolaním na čínske štátne médiá o tom v piatok informoval spravodajský web BBC.

01.02.2019 08:20
debata (2)

Na konci dvojdňového rokovania vo Washingtone Čína prisľúbila, že od Spojených štátov kúpi ďalších päť miliónov ton sójových bôbov. Americký prezident Donald Trump prísľub označil za dôkaz pokroku v rokovaniach.

„Je to fantastický dôkaz dôvery pred uzavretím dohody,“ uviedol šéf Bieleho domu. Čínska delegácia podľa štátnej agentúry Nová Čína označila vo vyhlásení rokovania za „úprimné, konkrétne a prínosné“.

Trump a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching sa v decembri dohodli na 90-dňovom prímerí v obchodnej vojne s tým, že sa počas tohto obdobia budú snažiť vyjednať novú obchodnú dohodu. Prímerie platí do 1. marca.

Trump povedal na tlačovej konferencii, ktorá sa konala vo štvrtok vo Washingtone a na ktorej bol aj čínsky vicepremiér pre ekonomickú agendu Liou Che, že dúfa, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom stretne do marcového dátumu s cieľom uzavrieť finálnu dohodu. Taktiež uviedol, že do Číny v blízkej dobe vyšle americkú obchodnú delegáciu.

„Urobili sme obrovský pokrok,“ povedal Trump. „To neznamená, že sme uzavreli dohodu, ale je tam výborný vzťah a dobrý pocit,“ vysvetlil.

Analytici však pochybujú, že by sa obom krajinám podarilo do mesiaca dokončiť úplnú dohodu. Spojené štáty v podstate požadujú, aby Čína obmedzila svoje ambície stať sa svetovou jednotkou v odvetviach ako robotika a elektrická autá, povedali agentúre AP.

Americkú delegáciu vedie obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer, ktorý je dlhoročným kritikom agresívnych obchodných praktík Číny a amerických politických postupov, ktorým sa nepodarilo ich zmierniť.

Jadrom amerických obvinenia voči Číne je to, že Peking systematicky kradne obchodné tajomstvá, núti zahraničné spoločnosti odovzdávať svoje technológie výmenou za napojenie na čínsky trh a nepoctivo dotuje svoje vlastné technologické firmy. Trump uviedol, že pre neho bude neprijateľná akákoľvek dohoda, ktorá nezaistí americkým priemyselným a poľnohospodárskym firmám široký prístup na čínske trhy.

.....

TV Pravda: O ekonomike Číny a projekte Hodvábnej cesty hovorí vedúci Katedry medzinárodného obchodu Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave profesor Peter Baláž (vysielané 18.1.2019)

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna