Maduro chce predať zlato Spojeným arabským emirátom

Venezuela plánuje v týchto dňoch dodať 15 ton zlata z rezerv centrálnej banky Spojeným arabským emirátom (SAE) výmenou za eurá.

01.02.2019 13:31
debata (40)

Cieľom je zabezpečiť si na najbližšie obdobie financie na dovoz základných potrieb. Uviedol to zdroj z venezuelskej vlády oboznámený s informáciami, ktorý si však neželal byť menovaný.

Podľa zdroja plánuje Venezuela predať do SAE do konca tohto mesiaca 29 ton zlata, pričom s predajom začala v januári, keď do SAE vyviezla tri tony zlata. Vývoz zlata realizovala vláda aj v minulom roku, keď celkovo vyviezla zlato za 900 miliónov USD (783,43 milió­na eur).

Socialistický prezident Nicolás Maduro sa v poslednom období dostáva pod stále väčší tlak, aby odstúpil. Spojené štáty medzi prvými podporili predsedu Národného zhromaždenia a opozičného lídra Juana Guaidóa, ktorý sa koncom januára vyhlásil za dočasného prezidenta a požaduje Madurov odchod.

V súvislosti s informáciami o zlate Washington tento týždeň varoval bankárov a obchodníkov, aby sa nezúčastňovali na žiadnych obchodoch spojených s venezuelským zlatom. Vo štvrtok (31.1.) republikánsky senátor Marco Rubio upozornil veľvyslanectvo SAE vo Washingtone, že každý, kto bude prepravovať venezuelské zlato, bude musieť počítať so sankciami zo strany USA.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #Venezuela #Nicolas Maduro