Nissan sľúbil po brexite Britom výrobu X-Trailu. Rozhodnutie zmenil

Japonská automobilka Nissan ako prvá štyri mesiace po referende o brexite (v júni 2016) oznámila, že bude vyrábať nový model SUV v Spojenom kráľovstve. To bolo považované za dôležitý prejav dôvery v budúcnosť výroby v krajine. Svoje plány však prehodnotil.

03.02.2019 13:40 , aktualizované: 19:18
debata

Japonská automobilka Nissan v nedeľu oznámila, že zrušila plány na výrobu svojho SUV modelu X-Trail v továrni na severovýchode Anglicka napriek zárukám, ktoré dostala na jeseň 2016 od vlády v Londýne.

„Prijali sme toto rozhodnutie z obchodných dôvodov. Pokračujúca neistota v súvislosti s budúcimi vzťahmi Spojeného kráľovstva a Európskej únie nepomáha spoločnostiam, ako je tá naša, aby plánovali svoju budúcnosť,“ uviedol predseda európskej divízie Nissanu Gianluca de Ficchy.

Informácia presiakla von už skôr prostredníctvom televíznej stanice Sky. Televízia uviedla, že to zrejme nepovedie k okamžitým stratám pracovných miest v závode automobilky v Sunderlande, pretože X-Trail sa tam v súčasnosti nevyrába, ale vyvoláva pochybnosti o ďalších investíciách Nissanu v Británii.

Hlavná továreň na model X-Trail je totiž v Japonsku, zatiaľ čo závod v Sunderlande, na severovýchode Anglicka, vyrába menšie SUV Qashqai a ďalšie modely. Nissan pritom v roku 2016 avizoval, že bude v Británii vyrábať ďalšiu generáciu Qashqai SUV a tiež X-Trail po tom, čo získal od vlády záruky spojené s brexitom. To bolo vnímané ako vyjadrenie podpory britskej premiérke Therese Mayovej.

Avšak zlyhanie britskej vlády, ktorá doteraz nemá schválenú dohodu o hladkom odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie, znervózňuje firmy vrátane automobiliek. Investície do britského automobilového priemyslu sa vlani znížili na polovicu. A produkcia áut samotného Nissanu v Británii minulý rok klesla o viac ako 10 %.

Britské združenie výrobcov a predajcov áut SMMT tento týždeň varovalo, že vystúpenie Británie z EÚ 29. marca bez dohody, a tým pádom aj bez prechodného obdobia, ktoré by malo zabezpečiť plynulé dodávky komponentov aj tok hotových vozidiel cez hranice, spôsobí „trvalú devastáciu“ britského automobilového priemyslu.

.....

TV Pravda: Brexit bude dramatický (vysielané 11.1.2019)

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Nissan #Brexit