Íri najviac pocítia tvrdý brexit, farmárom pomôžu stámilióny z Bruselu

Európska komisia súhlasila s kompenzáciami pre írskych farmárom v prípade, že dôjde k tvrdému, neriadenému brexitu bez dohody. Uviedla to írska edícia novín Sunday Times s odvolaním sa na zdroje z írskej vlády a Európskej únie.

03.02.2019 17:53
debata (3)

Farmári budú mať nárok na finančnú pomoc z tzv. krízového balíka vo výške stámiliónov eur, na vyrovnanie prípadných škôd spôsobených pádom cien hovädzieho mäsa a mliečnych výrobkov, uviedli noviny. Írsky minister poľnohospodárstva Michael Creed minulý mesiac povedal, že Dublin sa bude snažiť pomôcť poľnohospodárstvu a rybnému priemyslu.

Na detailoch tejto schémy spolupracoval Creed s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo Philom Hoganom, ktorý je pôvodom z Írska.

Takýto krok, podobný opatreniam, ktoré boli prijaté po tom, ako Rusko zakázalo dovoz poľnohospodárskych produktov z EÚ, by sa mohlo vzťahovať aj na holandských a belgických producentov kvetov či dánskych výrobcov mliečnych výrobkov a slaniny, ktorí vyvážajú svoje produkty do Británie.

Írsky premiér Leo Varadkar povedal tento týždeň, že upozornil Komisiu, že Dublin bude hľadať pomoc pre firmy, ak Británia opustí Európsku úniu bez dohody na budúci mesiac.

Írsko má veľmi tesné obchodné väzby s Britániou, najmä v odvetviach s vysokým podielom ľudskej práce, ako je agropotravinárstvo, preto sa jeho ekonomika považuje za najzraniteľnejšiu spomedzi ostatných 27 členských štátov Únie v prípade neriadeného brexitu.

.....

VIDEO: Pozrite si video TV Pravda, v ktorom svoj názor na zavedenie ciel v prípade tvrdého brexitu vyjadruje profesor Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave Peter Baláž.

Video
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Brexit