Trump chystá na čelo Svetovej banky svojho človeka

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa oznámila akcionárom Svetovej banky (SB), že do jej čela nominuje vysokého predstaviteľa ministerstva financií Davida Malpassa. Agentúre Reuters to v pondelok povedali zdroje oboznámené s rozhodnutím.

05.02.2019 14:29
debata (2)

Malpassova nominácia znamená, že do čela SB by sa mal postaviť človek lojálny voči Trumpovi a človek, ktorý je známy svojimi skeptickými názormi voči multilaterálnym inštitúciám. Podľa servera Politico, ktorý ako prvý o tom informoval, uviedol, že nominácia bude oficiálne oznámená v stredu.

Hovorcovia Bieleho domu aj ministerstva financií sa k tomu odmietli vyjadriť.

Zdroj z európskej diplomacie uviedol, že Trumpova administratíva svoje rozhodnutie avizovala niektorým európskym akcionárom. Dodal, že európski akcionári SB zrejme nebudú Malpassovu nomináciu blokovať. Malpass alebo akýkoľvek iný nominant USA však stále bude musieť získať podporu 12-člennej výkonnej rady SB.

Malpass v prípade schválenia nahradí na čele SB Jim Yong Kima, ktorý zo svojho postu odstúpil s platnosťou od 1. februára. Američan (59) s kórejským pôvodom bol na čele SB 6 rokov. V roku 2017 po dokončení svojho prvého 5-ročného funkčného obdobia začal druhé. Začiatkom januára nečakane rezignoval. Ako dôvod sa spomínali spory s Trumpovou administratívou napríklad v otázke klimatických zmien. Od 1. februára sa dočasnou šéfkou SB stala jej výkonná riaditeľka Kristalina Georgievová.

Malpasssova nominácia signalizuje, že Trumpova administratíva chce zvýšiť kontrolu nad SB. Malpass v minulosti kritizoval SB, Medzinárodný menový fond aj ďalšie multilaterálne inštitúcie. V uplynulých dvoch rokoch tiež tlačil na to, aby SB prestala poskytovať úvery Číne, ktorá je podľa neho príliš bohatá na to, aby dostávala takúto pomoc.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump