Brusel zastavil fúziu, ktorá mala vytvoriť železničný Airbus

Európska komisia zablokovala plánovanú fúziu vlakových divízií francúzskeho koncernu Alstom a nemeckého Siemensu s tým, že firmám sa nepodarilo vyvrátiť "vážne" obavy komisie z narušenia hospodárskej súťaže.

06.02.2019 13:34
debata (3)

„Táto fúzia povedie k zvýšeniu cien signalizačných systémov potrebných pre bezpečnosť cestujúcich a cien budúcej generácie vysokorýchlostných vlakov,“ oznámila komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Zároveň dodala, že EK fúziu zablokovala, pretože spoločnosti neboli ochotné v dostatočnej miere riešiť vážne obavy Bruselu, čo sa týka vplyvu na hospodársku súťaž.

Alstom a Siemens poukazovali na to, že fúzia vlakových divízií im umožní adekvátne konkurovať zahraničným rivalom, najmä čínskemu kolosu CRRC. Podľa EK však čínske firmy „v súčasnosti v oblasti signalizačných systémov na trhu EÚ nepôsobia“, a čo sa týka biznisu vysokorýchlostných vlakov, „je nepravdepodobné,“ že by v dohľadnej dobe Alstom a Siemens ohrozili. Siemens je výrobcom vysokorýchlostných vlakov ICE a Alstom vyrába vlaky známe ako TGV.

Francúzska vláda je ale presvedčená, že Brusel dostatočne neodhadol budúce riziko v podobe konkurencie CRRC. Ako ešte pred oficiálnym rozhodnutím komisie uviedol francúzsky minister financií Bruno Le Maire, je to poľutovaniahodný krok a je presvedčený, že z ekonomického hľadiska EK robí chybu.

„Úlohou Európskej únie by mala byť ochrana európskych ekonomických záujmov a záujmov priemyselných odvetví v EÚ,“ povedal Le Maire. Dodal, že toto rozhodnutie v skutočnosti poslúži ekonomickým záujmom Číny a jej priemyselným sektorom.

Francúzsko opakovane poukazovalo na výhody fúzie a tvrdilo, že Európa potrebuje priemyselného „šampióna,“ ktorý bude dostatočne veľký, aby dokázal konkurovať čínskym aj americkým koncernom. V tejto súvislosti Le Maire povedal, že Paríž a Berlín do niekoľkých týždňov predložia návrh na zmeny v pravidlách EÚ o hospodárskej súťaži.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Siemens #Alstom