Česi chcú postaviť svoju prvú diaľnicu cez PPP projekt

Financovanie výstavby úseku českej diaľnice D4 prostredníctvom projektu PPP, teda s pomocou súkromných peňazí, bude musieť ešte schvaľovať česká poslanecká Snemovňa. Dôvodom je, že pôjde o dlhodobý finančný záväzok štátu.

06.02.2019 17:31
debata

Poslancom z hospodárskeho výboru to v stredu povedal námestník ministra dopravy Tomáš Čoček. Štát chce D4 postaviť pomocou súkromných peňazí. Investor tak za vlastné peniaze časť diaľnice postaví a následne bude 25 rokov prevádzkovať. Potom by mala byť diaľnica odovzdaná štátu, ktorý ju bude postupne splácať.

Čoček uviedol, že všetko bude musieť ešte prerokovať vláda aj parlament, pretože vzniká finančný záväzok, ktorý štát vytvára na ďalších 25 rokov. „Zákon nám ukladá, aby sme to nerobili vlastným exekutívnym rozhodnutím, ale musí to získať súhlas Poslaneckej snemovne ako dlhodobý zmluvný záväzok štátu,“ povedal námestník Čoček. Všetko je podľa neho smerované tak, aby stavba mohla začať na prelome tohto a budúceho roka.

O dostavbu 32 kilometrov dlhého úseku budú v súťaži súperiť štyri konzorciá. Ministerstvo ich vybralo vlani zo siedmich uchádzačov a teraz s nimi vedie súťažný dialóg. Stavať budú úsek od obce Háje na Příbramsku do Mirotíc na Písecku. Do správy by mala víťazná firma dostať tiež už existujúci úsek od Mirotíc po Novú Krčmu a pokračovanie cesty I / 20 do Písku, uviedol námestník.

Vláda schválila návrh na dostavbu bývalej rýchlostnej cesty R4 už v januári 2016. Pôvodne mala stavba diaľnice začať v polovici roka 2017, ale pre problémy s prípravou sa súťaž oneskorila. Štát predtým odhadoval cenu dostavby D4 na 79 miliárd korún, podľa skorších informácií ministerstva dopravy sa však vďaka verejnej súťaži na poradenstvo pre PPP cena znížila o viac ako 50 miliárd korún.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #diaľnice #PPP