Euro slabne, je za menej ako 1,14 dolára

Euro ďalej oslabuje. Nadol ho tlačia slabé údaje z nemeckej ekonomiky a obavy z ďalšieho vývoja európskeho hospodárstva. Voči doláru sa kurz jednotnej európskej meny prepadol pod hodnotu 1,14 USD.

06.02.2019 20:43
debata

Po 17:30 SEČ v stredu euro k doláru strácalo 0,25 percenta na 1,1377 USD. Slabšie bolo aj voči britskej libre, od ktorej odpisovalo 0,2 percenta na 0,8790 GBP. Dolárový index, ktorý vyjadruje hodnotu amerického dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, pridával v rovnakom čase zhruba 0,2 percenta a bol na 96,25 bodu.

Z najväčšej európskej ekonomiky prichádza v poslednej dobe rad údajov, ktoré ukazujú na slabšie výkon hospodárstva. V stredu investorov sklamali údaje o decembrových zákazkách nemeckého priemyslu, hoci sa počet priemyselných objednávok za celé štvrtý štvrťrok mierne zvýšil.

Pod silným tlakom bol austrálsky dolár. Šéf austrálskej centrálnej banky Philip Lowe totiž vo svojom prejave naznačil možné zníženie základnej úrokovej sadzby, ak by sa mala ekonomická situácia zhoršiť. Doteraz pritom centrálna banka signalizovala eventuálne zvýšenie základnej úrokovej sadzby. Austrálsky dolár v reakcii strácal tak na americký dolár, ako aj na euro zhruba 1,5 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro #eurozóna #dolár