Odpad v Rusku na skládkach by pokryl Švajčiarsko, vláda to chce zmeniť

Rusko sa topí v odpadoch, keď celková plocha skládok na jeho území má rovnakú rozlohu ako Holandsko alebo Švajčiarsko.

07.02.2019 10:48
debata (26)

Vláda preto prišla s reformou odpadového hospodárstva, ktorá spôsobí zdraženie spracovania odpadov. Zaplatia ho občania, preto sa spustila v celom Rusku vlna protestov. Pre TASR to povedal Vladimír Bačišin zo spoločnosti Comenius Analytica.

„Podstata reformy je v tom, že v každom meste má byť operátor pre odvoz a spracovanie odpadu. Náklady na jeho činnosť majú znášať občania. Drvivá väčšina odpadu sa v Rusku neseparuje,“ vysvetlil Bačišin.

Podľa údajov Federálneho ministerstva prírodných zdrojov a ekológie Rusko ročne vyprodukuje 70 miliónov ton odpadu, z ktorého spracováva len 5 miliónov ton. Do roku 2024 by malo spracovávať až 42 miliónov ton odpadu ročne. Na to potrebuje investície vo výške minimálne 100 miliárd rubľov (1,33 miliardy e­ur).

Denník Trud uvádza, že odpad sa v Rusku ukladá najmä na skládky. Ich celková rozloha dosahuje 41 000 kilometrov štvorcových, čo zodpovedá veľkosti Holandska alebo Švajčiarska. Ročne sa táto rozloha rozširuje o viac ako 2000 kilometrov štvorcových. „V Moskve je toľko odpadu, že ho nie je kam vyvážať. V pláne je vyvážať ho do okolia Archangeľska a do ďalších ekonomicky menej vyspelých oblasti na severe krajiny, kde je však nedotknutá príroda,“ konštatoval Bačišin.

Práve v Archangeľskej oblasti boli, podľa informácií agentúry AP, najväčšie protesty proti vyvážaniu odpadov počas nedele. Počet účastníkov nedeľňajších akcií sa pohyboval od niekoľkých desiatok do viac ako 1000.

Protestné akcie sa v nedeľu konali aj v mestách Toľjatti, Iževsk, Nižný Novgorod, Kazaň, Kirov a mnohých mestách na Sibíri, v Povolží či v prímorských oblastiach na juhu Ruska, kde účastníci upozornili na riziká výstavby spaľovní odpadov v letoviskách. Ochrancovia životného prostredia sú nespokojní aj preto, lebo za reformu odpadov má zodpovedať nový zástupca ministra prírodných zdrojov a ekológie Vladimir Loginov. Podľa denníka The Moscow Post tento funkcionár v minulosti figuroval v kauzách, ktoré sa týkali nezdanených príjmov z vývozu ruského cukru a vodky a v predchádzajúcom pôsobisku vo Voronežskej oblasti umožnil firmám, ťažiacim nikel, porušovať ekologické normy.

Časť ruskej verejnosti i ekológovia sa zasadzujú za dôsledné triedenie a spracovanie odpadu namiesto budovania spaľovní, pretože sa obávajú negatívneho vplyvu na životné prostredie i karcinogénnych dioxínov, ktoré by mohli byť vypúšťané zo spaľovní.

Rusko od 1. januára tohto roku zaviedlo nový systém nakladania s pevným komunálnym odpadom, ktorý umožňuje zmenu princípov a mechanizmov zberu, triedenia, spracovania a recyklácie. Agentúra Interfax poznamenala, že Moskva, Petrohrad a Sevastopol dostali výnimku a reformu zberu a spracovania tuhého komunálneho odpadu zavedú do praxe až 1. januára 2022.

Prvé veľké protesty súvisiace s odpadovým hospodárstvom sa v Rusku konali vlani koncom marca, keď muselo byť hospitalizovaných 50 detí z oblasti mesta Volokolamsk, ležiacom severozápadne od Moskvy, pretože sa priotrávili plynom z neďalekej skládky. Tisíce ľudí potom demonštrovali a požadovali uzavretie a rekultiváciu skládok v okolí Moskvy.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #odpad #ekológia