Francúzi nepotešili Nemcov, môžu skomplikovať stavbu Nord Streamu 2

Francúzsko vo štvrtok pred kľúčovým piatkovým rokovaním zástupcov krajín Európskej únie prekvapivo oznámilo, že podporí zmenu únijných energetických pravidiel, ktoré môžu skomplikovať už prebiehajúcu výstavbu plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora.

08.02.2019 06:49
debata (26)

Proti zmene bojuje Nemecko, ktoré projekt plynovodu presadzuje. Postoj Paríža by mohol poškodiť spojenectvo medzi Francúzskom a Nemeckom, ktoré nedávno obe krajiny potvrdili aj podpisom zmluvy o priateľstve, upozornila agentúra AFP.

Nemecko doteraz v snahe zablokovať prijatie tvrdších pravidiel pre plynovody z tretích krajín malo podporu veľkých krajín ako Španielsko, Taliansko alebo práve Francúzsko. Ak ale Paríž skutočne zdvihne ruku pre revidovanú normu, ktorá sa má po novom vzťahovať aj na plynovody z krajín mimo únie, ktoré prechádzajú pobrežnými vodami krajín EÚ, teda vrátane plynovodu Nord Stream 2, podarí sa ostatným únijným krajinám tieto tvrdšie pravidlá presadiť, napísala agentúra Reuters.

Nemecko sa obáva, že ak by sa Nord Stream 2 musel riadiť legislatívou EÚ, skomplikovalo by to jeho stavbu a jeho prevádzka by potom mohol byť oveľa menej zisková alebo dokonca stratová, napísala agentúra DPA. Konkrétne únijné pravidlá napríklad požadujú, aby bol oddelený prevádzkovateľ prenosovej sústavy od dodávateľa plynu, čo v prípade plynovodu Nord Stream 2 neplatí. Prevádzkovateľom siete i dodávateľom je totiž ruský koncern Gazprom.

Podľa firmy Uniper, ktorá sa na financovaní plynovodu Nord Stream 2 podieľa, ale nové legislatívne požiadavky stavbu nijako neovplyvnia. „Som presvedčený o tom, že projekt Nord Stream 2 bude realizovaný,“ uviedol vo štvrtok hovorca spoločnosti.

Francúzi chcú aj podporiť Ukrajinu

„Francúzsko zamýšľa podporiť prijatie tejto smernice. Pokračujeme v práci s našimi partnermi, najmä s Nemeckom, na prípadných zmenách textu,“ uviedla hovorkyňa francúzskeho ministerstva zahraničia Agnes von der Muhllová. Francúzsko tým vraj nevyjadruje odpor k projektu Nord Stream ako takému, chce ale podporiť snahu EÚ o energetickú bezpečnosť a podporiť Ukrajinu, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa francúzskej diplomacie.

Zmena postoja Francúzska k energetickému balíčku napriek tomu môže negatívne ovplyvniť vzťahy Paríža a Berlína. Francúzsky prezident Emmanuel Macrona už odriekol chystané spoločné vystúpenie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou na mníchovskej bezpečnostnej konferencii v budúcom týždni. Podľa neho síce zmena programu so sporom o Nord Stream nesúvisí, denník Süddeutsche Zeitung ale vo zrušenia cesty vidí ďalší dôkaz rastúceho odcudzenia medzi doterajšími veľkými spojencami.

Kľúčové rokovanie

V piatok sa v Bruseli zídu ku kľúčovému rokovaniu o zmenách plynárenskej smernice navrhnutých Európskou komisiou zástupcovia členských krajín. Ich rozhodnutie však potom ešte musí potvrdiť potvrdiť Európsky parlament a členské štáty.

Chystaný plynovod, ktorý spojí Rusko priamo s Nemeckom po dne Baltu, je tŕňom v oku predovšetkým Ukrajine a Poľsku, ale aj ďalším štátom, ako je Slovensko či Česká republika. Podľa týchto krajín ide stavba proti záujmom EÚ, zvyšuje závislosť od Ruska a nesie so sebou riziko ďalšej destabilizácie Ukrajiny. Plynovod tvrdo kritizuje aj americký prezident Donald Trump, podľa ktorého urobí Nemecko úplne závislým od ruskej energie.

Nord Stream 2 ruského plynárenského koncernu Gazprom spočíva v rozšírení súčasného plynovodu Nord Stream. Na financovaní projektu sa podieľa aj päť európskych firiem – nemeckej Uniper a Wintershall, britsko-holandská Shell, rakúska OMV a francúzska Engie. Spoločnosti, ktoré zdôrazňujú význam plynovodu, zatiaľ do projektu investovali okolo štyroch miliárd eur, celkovo si projekt vyžiada investíciu 9,5 miliardy eur. Nord Stream 2, ktorého výstavbu už povolili všetky dotknuté krajiny s výnimkou Dánska, má byť hotový do konca tohto roka.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #energetická únia #Nord Stream