VIDEO: Predaj skipasov na Slovensku trhá rekordy

Slovenské lyžiarske strediská praskajú vo švíkoch napriek tomu, že sezóna má vrchol za sebou. Zjazdovky sú však stále plné lyžiarov, snoubordistov, ale aj detí, ktoré si nedokážu predstaviť zimu bez sánkovačky. Pozrite si video o tom ako a za koľko sa na Slovensku lyžuje.

09.02.2019 14:00
debata (11)

TV Pravda: Pozrite si reportáž o lyžovačke na Slovensku.

Video

„Momentálne snehové podmienky spôsobili, že stredisko funguje v 100-percentnej prevádzke. Je však pravda, že vianočné prázdniny predstavujú pre nás top sezónu. Nebolo to inak ani tento rok. Zvyšné týždne majú identický vývoj,“ povedal Martin Oravec z lyžiarskeho strediska vo Valči. Niektoré lyžiarske strediská teda stále prežívajú svoje druhé Vianoce, vďaka slnečným, no chladným dňom, ktoré majú za následok neubúdajúce množstvo nadšených Slovákov, ale aj lyžiarov z Česka, Maďarska, Poľska či východného Rakúska, kde sa začali prázdniny. „My sme so spolužiakmi z Brna plánovali lyžovačku v Tatrách hneď, ako úspešne skončíme semester. Na kopec sme sa dostali až koncom januára a boli sme prekvapení, koľko ľudí okrem tých zo Slovenska tam počas víkendu bolo. Všetci sa ešte snažia využiť možnosť lyžovania, kým nepríde skorá jar,“ povedala študentka Karolína z Bratislavy.

Záujem Slovákov o lyžovanie je najviac viditeľný cez víkend. „Najmenej lyžiarov evidujeme v pondelky, postupne to však kulminuje k víkendu, keď je návštevnosť nadpriemerná. Cez víkend svah navštevuje v súčte okolo 4¤000 lyžiarov. Cez týždeň v rozmedzí pondelok až piatok je to približne 3¤000 lyžiarov,“ dodal Oravec. Lyžiarske strediská s víkendovým náporom ľudí teda počítajú a zástup lyžiarov čakajúcich na skipas či vlek je bežným štandardom.

Lyžovačka na Slovensku patrí v Európe k lacnejším

Nákup či požičanie lyžiarskeho výstroja, zadováženie skipasov a doprava na svah bývajú nákladnou finančnou položkou, ktorá sa v zahraničí pohybuje okolo stoviek eur. Na Slovensku sa však tieto ceny pohybujú v menších sumách oproti iným európskym krajinám. Napriek tomu, že skipasy bývajú oproti minulým rokom drahšie, počas ohlásených sezónnych akcií je možnosť lyžovať v menších strediskách už od 13 eur. Počas nezľavnených dní kúpa jednodňového skipasu pre dospelého vychádza asi na 30 eur na osobu. „Pre študentov je podľa mňa Slovensko výhodnejšie, pretože lyžovačka vychádza lacnejšie, jediné, čo si tento rok všímam, je, že ceny za obed začínajú byť porovnateľné s Rakúskom, kam chodievame s rodinou. Za tie platíme aj u nás veľa,“ povedal Martin z Bratislavy. Ten sa do Vysokých Tatier má v pláne vrátiť aj koncom februára, pokiaľ bude na svahoch dostatočne veľa snehu.

Bez použitia umelého snehu si slovenské lyžiarske areály nedokážu predstaviť sezónu. Pre niektoré strediská disponujúce nižšou nadmorskou výškou je zasnežovanie zjazdoviek základnou nevyhnutnosťou na chod celého areálu, no v kombinácii s tohtoročnou výdatnou snehovou nádielkou pociťujú strediská priaznivejšie podmienky na lyžovanie. „Bez technického snehu by sme v našich podmienkach takmer vôbec nedokázali prevádzkovať vleky. Ak áno, tak len vo veľmi obmedzenom počte dní a podmienok na svahu,“ povedal vedúci lyžiarskeho strediska Pezinská Baba a Zochova chata Jan Reisenauer.

Záujem o lyžovačky stúpol aj o tretinu

Zasnežené zjazdovky, skipasy za dobrú cenu, prázdniny či voľné dni trhajú aj v týchto dňoch rekordy v lyžiarskych strediskách. „Už dnes môžeme hovoriť o rekordnej sezóne. Predaj skipasov narástol medziročne o 34 % a predaj pobytov v lyžiarskych strediskách zatiaľ rastie na úrovni 13 %. Očakávame tiež silný koniec zimnej sezóny. Do tohto obdobia tiež spadajú aj jarné prázdniny, všetko však bude závisieť od počasia. Najsilnejšie lokality sú štandardne Liptov a Vysoké Tatry. Tento rok sú aj vďaka vhodným podmienkam v obľube aj nižšie položené strediská,“ povedal Peter Blažečka z portálu Zľavadňa.sk .Podľa jeho slov si ľudia najčastejšie kupujú lyžiarsky pobyt na tri noci, no počas jarných prázdnin sa to mení a dĺžka pobytov sa predlžuje aj na týždňové lyžovačky.

Podľa vzoru niektorých zahraničných stredísk je už aj na Slovensku možnosť kúpiť si lyžiarsky lístok z pohodlia domova. Podľa marketingového riaditeľa Miroslava Dobrotu z lyžiarskeho strediska Park snow Donovaly je predaj skipasov online veľkou výhodou, pretože môže namiesto státia v rade pred okienkom pokladnice hneď po spustení lanoviek a vlekov využiť čas na lyžovanie.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Slovensko #lyžovačka