Bratislavský Volkswagen má zoštíhlieť, môžu odísť tisíce ľudí

Najväčšia slovenská automobilka, bratislavský Volkswagen, oznámila zamestnancom konkrétne plány na zníženie počtu zamestnancov o 3 tisíc.

09.02.2019 07:27
debata (61)

Ako informuje týždenník Trend, jej plán znižovania počtu zamestnancov, spojený s úpravou zmenového plánu, by sa mal realizovať ešte do júna tohto roku. Kvôli škrtaniu zmien majú zamestnanci bratislavského Volkswagenu prísť aj o viaceré príplatky.

Plán oznámený zamestnancom podľa Trendu hovorí, že 800 zamestnancom so zmluvami na dobu určitú nemajú byť zmluvy predĺžené, 400 zamestnancov Audi Hugaria sa má vrátiť do materskej fabriky v Maďarsku, 600 ľudí má odísť v rámci prirodzenej fluktuácie a 600 agentúrnym zamestnancom spoločnosť plánuje nepredĺžiť zmluvy. Okrem toho má byť 500 zamestnancov závodu vyslaných na dočasnú výpomoc do ostatných fabrík koncernu Volkswagen. Tieto čísla sa však môžu vo finále líšiť v závislosti od vývoja situácie.

Informovanie zamestnancov ohľadom konkrétnych opatrení potvrdila napokon aj samotná spoločnosť Volkswagen Slovakia, hoci tá o presných číslach nehovorí. „Volkswagen Slovakia upravuje zmenové modely a s tým súvisia opatrenia, ktoré sa dotknú väčšieho počtu spolupracovníkov,“ uvádza sa v reakcii spoločnosti, ktorá potvrdila aj to, že ide napríklad o nasadenie spolupracovníkov v sesterských závodoch koncernu Volkswagen, návrat kolegov z Audi Hungaria späť do ich materskej spoločnosti či nenahrádzanie prirodzenej fluktuácie zamestnancov. „Popritom plánujeme selektívne predlžovať zmluvy na dobu určitú a reštriktívnejšie nasadzovať agentúrnych zamestnancov,“ dodáva spoločnosť.

Volkswagen Slovakia hovorí, že aktuálne nasadzované opatrenia majú zabezpečiť dlhodobú perspektívu závodu. Cieľom úpravy zmenových modelov počas roka 2019 v dvoch výrobných segmentoch má byť zefektívnenie chodu firmy do roku 2025 o 30 %. V oboch dotknutých zmenových segmentoch má prísť pokles o jednu zmenu. V segmente SUV sa má fabrika vrátiť k 3-zmennému modelu z kontinuálneho 4-zmenného. V segmente malých mestských vozidiel sa uskutoční úprava z dvojzmennej prevádzky na jednozmennú.

Spoločnosť chce pritom údajne napomôcť ľuďom, ktorí majú odísť, zriadením pracoviska s funkciou ako dočasný úrad práce. Toto pracovisko priamo v závode má pomáhať ľuďom pri hľadaní ďalšej práce.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #automobilky