Pološtátny Eustream vyhral spor so štátom na Ústavnom súde

Ústavný súd SR zrušil predvlaňajší verdikt Najvyššieho súdu, ktorý zamietol žalobu prepravcu plynu Eustream v jeho spore s Finančnou správou o povinnosť zaplatiť mimoriadny odvod.

09.02.2019 09:00
debata (14)

Vyplýva to z oznámenia súdu; príslušný senát rozhodol v kauze na neverejnom zasadnutí už v januári. Manažérsku kontrolu a menšinový podiel v Eustreame má česká skupina Energetický a priemyselný holding, väčšinový podiel, ale bez manežérskych právomocí, má štát.

Ústavný súd bez bližších podrobností uviedol, že spomínaným rozsudkom Najvyššieho súdu boli porušené práva Eustreamu okrem iného na súdnu ochranu. Najvyšší súd bude musieť žalobu znova prerokovať a riadiť sa verdiktom ústavných sudcov. Eustream rozhodnutie ústavného súdu zatiaľ nekomentoval.

Pre rozhodnutie Najvyššieho súdu Eustream neuspel v spore s finančnou správou o povinnosť zaplatiť štátu 74,8 milióna eur na osobitnom odvode.

Eustream, ktorý zabezpečuje tranzit ruského plynu cez Slovensko ďalej do západnej Európy, u všeobecných súdov žalobou spochybnil postup daňového úradu pri výpočte osobitného odvodu firmy za rok 2013. Argumentoval, že jeho zisk, z ktorého sa osobitný odvod počíta, vzrástol nie vďaka lepšiemu hospodáreniu, ale v súvislosti s dodržaním európskej legislatívy týkajúcej sa oddelenia dodávateľských a prepravných činností. Bratislavský krajský súd žalobe Eustreamu vyhovel, najvyšší súd ale verdikt súdu nižšej inštancie zmenil v neprospech plynárenskej firmy. Eustream následne podal ústavnú sťažnosť.

Osobitný odvod vo výške 4,356 percenta zo zisku z vybraných činností uvalila v roku 2012 na firmy z regulovaných sektorov ekonomiky vrátane energetiky jednofarebná vláda premiéra Roberta Fica. Pred tromi rokmi potom vtedajší Ficov koaličný kabinet presadil predĺženie platnosti osobitného odvodu a prechodné zdvojnásobenie jeho sadzby na 8,712 percenta ročne, ktorá sa postupne znižuje.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Finančná správa #Eustream