Obrí Airbus A380 to má nahnuté, o jeho existencii rozhodnú šejkovia

Letecká spoločnosť Spojených arabských emirátov uvažuje o tom, že zruší niektoré, alebo dokonca všetky objednávky na dvojpodlažné štvormotorové lietadlá A380. Bez dohody so spoločnosťou Emirates nemá podľa analytikov výroba modelu A380 nijakú budúcnosť.

10.02.2019 08:40
debata (45)

Vedenie Airbusu na sklonku tohto týždňa uviedlo, že s dubajskou leteckou spoločnosťou Emirates diskutuje o budúcnosti dodávok lietadiel A380. Rokuje sa o čiastočnom alebo úplnom zrušení dávnejšie uzavretej dohody. Napísal to nemecký denník Deutsche Welle.

Vlani sa ukázalo, že dohoda s dubajskou spoločnosťou bola pre lietadlá A380 a približne 3000 pracovníkov, ktorí sa podieľajú na ich výrobe, záchranným lanom. Vďaka objednávke majú títo zamestnanci prácu najmenej na ďalších desať rokov.

Spoločnosť Emirates si objednala 20 strojov A380 s možnosťou, že ich dokúpi ešte 16. Dodávky lietadiel sa majú začať v nasledujúcom roku. Spoločnosť však diskutuje o čiastočnom alebo úplnom prechode na menšie dvojmotorové lietadlá A350.

Aerolínie prechádzajú v poslednom období na menšie a úspornejšie prúdové lietadlá. Ich záujem o štvormotorové stroje výrazné klesol. Situáciu sa zrejme pokúsi využiť americký výrobca lietadiel Boeing. V roku 2017 prebral Airbusu objednávku, keď ponúkol 40 dvojmotorových lietadiel 787 Dreamliner. Analytici sú presvedčení, že sa o to isté pokúsia Američania aj tento rok.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #Airbus #Emirates #A380