Čína zatriasla trhom s mobilmi, iPhone padol o štvrtinu

Predaj chytrých telefónov v Číne v poslednom štvrťroku minulého roka klesol o 9,7 percenta na 103 miliónov prístrojov. Jedinou zahraničnou firmou medzi piatimi najväčšími predajcami bol americký Apple, predaj jeho prístrojov sa prepadol až o štvrtinu.

12.02.2019 06:58
debata (86)

Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnila výskumná spoločnosť IDC. Čína je najväčším trhom so smartfónmi na svete.

Apple predal v Číne 11,8 milióna prístrojov. Podiel Applu na čínskom trhu klesol na 11,5 percenta z predvlaňajších 12,9 percenta a medzi predajcami mu patrila štvrtá priečka.

Jednotkou na čínskom trhu bola domáca firma Huawei, ktorá na konci roka ďalej posilnila svoju pozíciu. Jej predaj stúpol o 23,3 percenta na 30 miliónov prístrojov a podiel na trhu predstavoval 29 percent.

Druhá a tretia priečka patrí domácim firmám OPPO a Vivo, ktoré majú na čínskom trhu zhruba pätinový podiel. Päticu najväčších predajcov uzatvára firma Xiaomi s podielom na trhu zhruba desať percent.

Apple prestal zverejňovať presné údaje o dodávkach iPhonov. Správa IDC je tak prvou, ktorá dáva presnejšie údaje o predaji firmy v Číne od januára, keď Apple uviedol, že jeho zisk aj príjmy klesli a významný podiel na tom má Čína. IDC sa domnieva, že k tomu prispieva vysoká cena iPhonov v porovnaní s domácou konkurenciou, napísali agentúry DPA a Reuters.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #Apple #Čína #iPhone