Nemci budú kupovať americký plyn, štát podporí stavbu LNG terminálov

Nemecko plánuje v budúcnosti dovážať viac skvapalneného zemného plynu zo Spojených štátov. Štát podporí výstavbu najmenej dvoch nových terminálov na LNG na severe krajiny. Uviedol to v utorok minister hospodárstva Peter Altmaier po stretnutí s námestníkom amerického ministra pre energetiku Danom Brouillettom a zástupcami amerického a nemeckého energetického priemyslu.

12.02.2019 21:38
debata (17)

O umiestnenie terminálu bojujú mesta Brunsbüttel, Wilhelmshaven a Stade. Vznikli súkromné konzorciá, ktoré majú o výstavbu záujem. Vláda sa rozhodla, že podporí stavbu štátnymi dotáciami. Altmaier uviedol, že suma by mala byť „významná“, bližšie detaily však neposkytol. Dodal len, že rozhodnutie o nových termináloch by malo padnúť v najbližších týždňoch.

Nemecko zatiaľ nemá žiadny terminál na dovoz LNG. Konzorcium Brunsbütteler oznámilo, že sa mu podarilo získať ďalšieho veľkého zákazníka a teraz plánuje požiadať o povolenie na stavbu terminálu s kapacitou osem miliárd metrov kubických ročne. Podľa agentúry DPA stavba terminálu na LNG môže investorov vyjsť 500 miliónov eur.

Altmaier zdôraznil, že Berlín chce vyriešiť rozdielne názory s USA na plánovanú výstavbu plynovodu z Ruska do Nemecka Nord Stream 2. Washington má proti projektu vážne námietky a varoval, že zvýši strategickú moc Ruska v Európe a vážne poškodí amerických spojencov, ako Poľsko a Ukrajinu. Altmaier a Brouillette však popreli, že by sa dohodli na tom, že USA prestanú proti projektu vystupovať výmenou za to, že Nemecko podporí výstavbu terminálov na LNG.

Nemecko je zaujímavým trhom pre vývozcov plynu, pretože v nasledujúcich desaťročiach plánuje odstaviť jadrové a uhoľné elektrárne. Altmaier dodal, že tieto plány sú „dobrou správou“ pre dodávateľov zemného plynu, pretože Nemecko bude potrebovať spoľahlivé dodávky fosílneho paliva ako doplnok k svojim obnoviteľným zdrojom energie. Zdôraznil však, že Nemecko bude nakupovať plyn od rôznych dodávateľov a už rokuje s Katarom, Egyptom a Izraelom.

V Európe sa navyše znižuje ťažba plynu, napríklad v Holandsku, ktoré sa na dovoze plynu do Nemecka podieľa pätinou. Väčšina zemného plynu spotrebovaného v Nemecku pochádza z Ruska a Nórska, malá časť aj z domácej produkcie.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vlani v lete sľúbil americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, že ak sa vzdá plánu na zvýšenie ciel na dovoz áut, uľahčí EÚ dovoz LNG z USA. V súčasnosti je v EÚ približne 30 terminálov na LNG, okrem iného v Holandsku, Francúzsku a Poľsku. Ďalšie sa stavajú.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #plyn #Nord Stream #LNG