Kocúrkovo v Bratislave. Mesto upchali nové buspruhy. Polícia povolala helikoptéru

Bratislava sa ponára do novej vlny dopravných zápch. Vodičov v hlavnom meste už v utorok zaskočili zmeny dopravného značenia na Bajkalskej ulici. Od večera do rána mesto zriadilo na časti frekventovanej 4-prúdovej cesty v každom smere vyhradené pruhy pre hromadnú dopravu. Obyvateľov dopredu neinformovalo. Pôvodne mal tento typ jazdných pruhov vzniknúť až koncom budúceho týždňa len na Gagarinovej ulici. Tieto obmedzenia spojené s výstavbou obchvatu Bratislavy a novej autobusovej stanice môžu podľa mnohých paralyzovať mesto.

13.02.2019 06:00 , aktualizované: 16:38
debata (365)

VIDEO: Pozrite si ako nové pruhy pre autobusy upchali kľúčovú ulicu v Bratislave. Kocúrkovo spočíva v tom, že pred danými úsekmi uviaznu v zápchach aj samotné autobusy.

Video

Dočasné dopravné značenie vymedzuje vyhradené jazdné pruhy pre hromadnú dopravu na Bajkalskej ulici v podjazde s Prievozskou ulicou a v jeho blízkom okolí. Vodičom osobných áut tak v podjazde a nájazde doň musí stačiť len jeden pruh. Novinka spôsobila zápchy pre osobné autá. Následne sa upchali aj okolité ulice a hlavné ťahy a prenieslo sa to aj na diaľnicu. Samotnej MHD nové buspruhy na krátkom úseku až tak nepomohli.

VIDEO: Pozrite sa ako vyzerá doprava v Bratislave z vtáčej perspektívy. Z helikoptéry bude Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave monitorovať aj situáciu po štarte dopravných obmedzení.

Video

„Úseky sa vyznačujú postupne, nakoľko všetky zmeny v doprave nie je možné uskutočniť počas jednej noci, aj vzhľadom na potenciálne nepriaznivé počasie. Keďže sa jedná o vodorovné dopravné značenie, jednotlivé nové úseky sa priebežne spúšťajú. Nové jazdné pruhy sa od pondelka v noci začali značiť smerom do mesta na Gagarinovej a pri rondeli pod Prístavným mostom,“ povedal hovorca Bratislavy Peter Bubla. Podľa jeho slov sa najkritickejší úsek na Gagarinovej smerom von z mesta vyznačí až po spustení uzáver v piatok v noci, teda 15. februára.

Hovorca mesta tvrdí, že magistrát buspruh na Bajkalskej neohlasoval, pretože nemá taký význam pre verejnú dopravu ako preferencia hromadnej dopravy na Gagarinovej ulici. Podľa Bublu buspruhy na Bajkalskej zlepšia aj zaraďovanie vozidiel z križovatky ulíc Bajkalská a Prievozská, ktorá má byť jednou z najvyťaženejších v meste. Tieto dočasné pruhy budú fungovať dovtedy, kým sa neodľahčí daná križovatka.

„Sme si vedomí, že je to zmena dlhoročných návykov vodičov, ktorá v prvých dňoch môže spôsobiť komplikácie, čo mohol byť prípad dnešného rána. V každom prípade sme v kontakte s políciou, ktorá situáciu bola preveriť v teréne,“ informuje Bubla. Zároveň dodáva, že nové pruhy nevyznačuje ani mesto, ani polícia, ale konzorcium projektu diaľnice D4 a časti rýchlostnej cesty R7 na základe schváleného projektu.

Rovnako došlo k zmene dopravného značenia pri napojení zjazdu z Prístavného mosta na Bajkalskú ulicu. V pondelok ráno kvôli týmto dvom zmenám vznikali dopravné zdržania na zjazde z Prístavného mosta, kde je pre práce uzatvorený jeden jazdný pruh. Autá čiastočne stáli aj priamo na diaľnici D1 tesne za najfrekventova­nejším cestným úsekom na Slovensku. V prípade, že autá budú v dopravných špičkách stáť priamo na diaľnici v oblasti Prístavného mosta, začne dochádzať k spomaleniu premávky priamo na diaľnici. Stojace autá na diaľnici tiež budú vytvárať kolízne situácie.

Magistrát hlavného mesta v minulosti informoval o vzniku vyhradených pruhov pre hromadnú dopravu na Gagarinovej ulici. V smere do mesta sa celkový počet pruhov rozšíri na tri. Automobily budú mať aj naďalej k dispozícii dva jazdné pruhy. Smerom von z mesta ostane počet pruhov rovnaký. Autá tak budú môcť jazdiť len po jednom jazdnom pruhu.

Z Bajkalskej ulice smerom z mesta vodiči po novom nebudú môcť odbočiť na diaľnicu D1 do Trnavy. Vodiči tak budú musieť použiť iné výjazdy na diaľnicu, ku ktorým sa dostanú prostredníctvom Gagarinovej ulice, prípadne cez Bajkalskú spolu s Trnavskou cestou a Rožňavskou cestou. V opačnom smere od Slovnaftu nebude možné odbočiť na diaľnicu smerom do Petržalky.

Z diaľnice D1 z oboch smerov nebude možné odbočiť smerom na Slovnaft. Autá budú musieť zísť na Bajkalskú ulicu a otočiť sa nad nadjazdom s Prievozskou ulicou. Z Prístavnej ulice nebude možné pokračovať ani na diaľnicu, ani smerom na Slovnaft.

Mesto chce využiť voľnú kapacitu autobusov mestskej hromadnej dopravy. V oblasti mestskej časti Vrakuňa vzniknú záchytné parkoviská, na ktoré bude možné odstaviť približne 500 automobilov. Vodiči prichádzajúci do hlavného mesta z juhovýchodnej strany by tak mali presadnúť do autobusov. Od 18. februára do konca marca budú v meste premávať niektoré linky bezplatne. Mesto chce takto motivovať vodičov, aby presadli do vozidiel hromadnej dopravy. Mesto však zároveň neplánuje od 18. februára posilniť hromadnú dopravu zvýšením počtu spojov. Magistrát sa spolieha na voľnú kapacitu, ktorá by v danej lokalite mala vraj dosahovať 1 700 miest.

TV Pravda: Bratislava smeruje k dopravnému kolapsu (vysielané 21.1.2019).

Video

TV Pravda: Unikátne zábery z výstavby obchvatu Bratislavy (vysielané 12.12.2018).

Video

© Autorské práva vyhradené

365 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dopravné zápchy #kolóny #Bajkalská