Tvrdý brexit by bol ekonomický šok, varoval guvernér Carney

Ak by Británia nakoniec opustila EÚ bez dohody, spôsobilo by to britskej ekonomike citeľný šok, ktorého dôsledky by nijako podstatne nezmiernil ani očakávaný slabší kurz libry. Počas vystúpenia na akcii usporiadanej listom Financial Times to v utorok v Londýne povedal guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney.

13.02.2019 08:23
debata (6)

Podľa neho by si nikto nemal robiť ilúzie, že prípadný brexit bez dohody by britskému hospodárstva nedal úder.

„Treba si uvedomiť, že sa to všetko môže skončiť veľmi zle. Tá možnosť je teraz 45 dní ďaleko,“ uviedol Carney s odkazom na dátum 29. marca, keď má Británia podľa plánu EÚ opustiť. „Nemali by sme si robiť žiadne ilúzie – a teraz to nechcem percentuálne nijako kvantifikovať – ​​že brexit bez dohody by pre našu ekonomiku nebol obrovským šokom,“ dodal.

Hospodárske problémy spôsobené brexitem bez dohody by podľa neho nijako nezmiernila ani slabšie libra. „Je to nutný prispôsobovací mechanizmus, ale nie cesta k prosperite,“ povedal k úlohe meny Carney.

Centrálna banka už vlani varovala, že brexit bez dohody by mal horšie následky než finančná kríza pred desiatimi rokmi. V analýze vtedy vyčíslila, že ostrovná ekonomika by sa za rok zmenšila o osem percent, ceny domov by sa prepadli takmer o tretinu a libra o štvrtinu.

Britská centrálna banka minulý týždeň znížila odhad tohtoročného rastu domácej ekonomiky na 1,2 percenta z predtým očakávaných 1,7 percenta. Britské hospodárstvo sa podľa nej stretáva s neistotou ohľadom pripravovaného odchode krajiny z Európskej únie aj so spomaľovaním rastu svetovej ekonomiky. Tohtoročný rast piatej najväčšej ekonomiky sveta by bol podľa prognózy najslabší za posledných desať rokov.

.....

VIDEO: Pozrite si video TV Pravda, v ktorom svoj názor na zavedenie ciel v prípade tvrdého brexitu vyjadruje profesor Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave Peter Baláž.

Video
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit